Otthon

2015.11.09. 14:47

Babaszoba: a legfontosabb bútor a pelenkázó

Az ember megveszi a legújabb magazinokat, megálmodja a színek és formák púderszagú harmóniáját, aztán rájön, hogy a babaszoba berendezésénél egyvalami fontos: hogy minden kéznél legyen.

Prevics Éva

Az ember a várandóssága alatt hajlamos idealizált képet festeni a gyermekvállalásról. Azt hiszi, babaország csupa mosoly, derű és meghitt dédelgetés, az igazság azonban az, hogy ezek mellé gyakran beszökik a való élet realitása, vigasztalhatatlan sírásokkal, gyakori ruhalepisilésekkel.

Akinek kisfia van, az pontosan tudja, ez utóbbi milyen kellemetlen, pláne az éjszaka kellős közepén.

Ilyenkor nemcsak anya maradék idegszála esik áldozatul, hanem gyakorlatilag minden, ami a kis herceg egyméteres körzetében van, ezért érdemes meggondolni, milyen bútorokat is teszünk a közelbe.

A babaszoba egyik legfontosabb bútordarabja a pelenkázó. A képen a cikk szerzője, Prevics Éva látható kisfiával, Misivel
Fotó: Penovác Károly

Nem kell feltétlenül megvásárolnunk a legújabb, legszebb pelenkázóasztalt, mert élete első pár hónapjában annyiszor pisili majd le a kis legény az új bútordarabot, hogy rövidesen az anyuka még a piacon sem meri majd eladásra felkínálni.

Bőven alkalmas erre a célra egy megfelelően széles otthoni komód, amelyről aztán csuroghat, aminek csak kell, hiszen az nem igazán a lakás dísze.

Ráadásul sokáig úgysem kell majd használni, hiszen ahogy a gyerkőc képes tekeregni, forogni, gyakorlatilag életveszélyessé válik a pelenkázó. Ekkor már jobban tesszük, ha ágyon pelenkázzuk a kisbabát.

Amíg azonban szükség van rá, nem a kiságy, a játékosdoboz vagy a babaszőnyeg, hanem pontosan a pelenkázó lesz a babaszoba központi része. Ez pedig azt jelenti, hogy a praktikum érdekében minden fontos kelléket e köré kell pakolni. Itt legyen kéznél a fürdetőkenőcs, a törlőkendő, a popsikrém, az olajok, a pelenkák és a kis ruhák is.

Lehetőleg szintén valahol itt kapjon helyet a légzésfigyelő kapcsolója, mert biztos, hogy amikor éjjel kivesszük a gyereket az ágyból és áttesszük a pelenkázóra, elfelejtjük kikapcsolni, az pedig néhány másodperc múlva dolga szerint jelzi, hogy nincs mozgás a gyerek kiságyában.

Van, aki nem hisz benne, szerintem azonban csodákra képes egy hintaszék vagy szoptatószék. Utóbbi lényegében annyiban tér el az előzőtől, hogy merevebb tartást biztosít és kifejezetten az ülve szoptatás helyes technikáját segíti elő. Emellett kiválóan lehet ringatni, nyugtatni vele a babát. A leglelkesebbek ezt egy szoptatópárnával is tetézhetik, ami a baba alátámasztásával szintén az etetés kényelmet hivatott elősegíteni.

Érzékenyebb babáknál fontos lehet a szoba sötétítése. Éjjel ennek nyilván nincs jelentősége, de a nappali alvásnál hasznos. A függöny vagy redőny tehát mindenképpen jól jön. Sok tapasztalt anyuka javasolja, hogy ha a gyermek nem alszik jól, át kell tenni az ágyát máshová. Emellett nem árt néhány centivel megemelni az ágyat fejrésznél, a reflux megelőzése miatt is. Nem mellesleg a kórházban is ilyen, fejrésznél emelt kocsikban tolják a gyerekeket az újszülöttosztályon. Erre a célra teljesen ideális két darab három-négy centiméter vastag könyv. Emellett a kiságyat sosem a hideg külső falhoz, hanem egy belső falhoz érdemes állítani.

Ha a gyermek már nagyobbacska, kúszik-mászik, rendezkedik, pakol, érdemes akár lakberendező szakember tanácsát is kikérni arról, hogyan tehetjük biztonságossá a babaszobát.

Címkék#babaszoba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!