Otthon

2016.08.01. 14:28

A kertünk nem nyaral - Irtsuk a tetvet, forgassuk át a komposztot

A nyár derekán is akad munka bőven a kertben, nem csak a betakarításra kell figyelnünk.

Tóth B. Zsuzsa

Amellett, hogy alig győzzük a gyógynövények, gyümölcsök, zöldségek folyamatos szüretelését és eltevését, befőzését, a sok eső miatt még mindig rendszeresen kell gyomlálnunk, és a felszabaduló ágyásokat is beültethetjük, bevethetjük, készülve a következő évre. Az eperültetésnek az ideje közeledik, az ágyásokat előkészíthetjük, a két-három éves tövek ilyenkor fejlesztik ki az indáikat, amelyek akkor lesznek ültetésre alkalmasak, amikor gyökereket is eresztenek.

A levéltetvekkel való küzdelmet sikerrel felvehetjük nemcsak a vegyszerekkel, hanem a biomódszerekkel is, például a néhány napon át áztatott csalán levét kipermetezve. A tapadás érdekében mosószappant reszelhetünk a lébe. A szappant egyébként utálják a meztelen csigák is. A hatást fokozhatjuk kis reszelt fokhagymagarezd hozzáadásával.

A pázsit elgyomosodását a kétszikű gyomnövények kiirtásával állíthatjuk meg. Az összefüggő gyomnövényzet kipusztított foltjaira érdemes már most fűmagot kiszórni és azt sekélyen bekapálni, mert a talaj felszínén maradó magokat a madarak felcsipegetik, de a napon maradva egyébként se csíráznának ki. Most forgassuk át a komposztot, hogy egyenletesen korhadjon.

Címkék#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!