Otthon

2016.08.01. 13:25

A család itt időzik legszívesebben - Legszebb kertek Veszprém megyében (8. rész)

Veszprém - A legszebb kertek versenyére 26 nevezés érkezett, a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikor már mindegyik kertet bemutattuk. Most Bosits Istvánné és családja kertjéről olvashatnak.

Tóth B. Zsuzsa

Bositsék már több alkalommal szerepeltek sikerrel helyi versenyeken kertjükkel, egyszer még Bálint gazda is megdicsérte a portájukat. Most mégis az unokák nógatása kellett, hogy nevezzenek, Rebeka küldte be a fényképeket a nagyszülők kertjéről.

Bosits Istvánék tavasztól őszig szinte a kertben élnek. Mindent a saját kedvükre és az unokák igényei szerint alakítottak ki (Fotó: Penovác Károly)

- A gyerekek nógattak bennünket, de már nem bánjuk. A férjemmel sokat dolgozunk a kertben, nagyon szeretjük az udvarunkat. Szerencsésnek vallhatjuk magunkat, hiszen, bár sorházban lakunk, de szélső lakásban. Így a házhoz viszonylag nagy telek tartozik, ezt igyekszünk kihasználni - mondja Bositsné. Férjével a négy unoka igényeinek megfelelően alakítják a kertet, ahol mostanra a csúszda helyére ugráló került, és gyűrűket erősítettek a fákra, hiszen nőnek a gyerekek. A medence elmaradhatatlan ebben a nagy melegben. Hétvégente az unokák a kerti faházra kiírják, hogy strandöltöző, és indulhat a móka.

- A kertet, udvart ennek megfelelően telepítjük, igyekszünk olyan növényeket beszerezni, amelyek strapabíróak és nem igényelnek sok gondozást. Sok tujánk van, a férjem szenvedélye a nevelésük. Lelkesen nyírja őket, még ha már létra kell is a munkához. A füvet is ő vágja, a többi munka az enyém, klasszikus felállás van nálunk. Az én kedvenceim a rózsák. Mellettük kardvirágok nyílnak, ott kapott helyet néhány zöldségféle, petrezselyem és sárgarépa, mert nálunk minden négyzetcentiméter ki van használva. A veteményes magas ágyásban van, a paradicsompalánták az egész család egész évi szükségletét fedezik, ami a paradicsomlevet és a lecsót illeti. A palántákat mi neveljük, fólia alatt. A borsó és a hagyma is ott terem, a ház körül tulajdonképpen minden zöldségfélével együtt, ami naponta kell. Egész télre ugyan nem elég, de késő őszig megvan a levesbe, főzelékbe való - mondja a háziasszony, aki majdnem mindennap főz, egész évben. Az idei nyárra üzemelték be a kemencét, amelyben finom kenyerek, húsok sülnek.

- Tavasztól őszig szinte a kertben élünk. A terasz melletti nyári konyhában van tűzhely, mosogató, ott főzök, és közben szemmel tarthatom a gyerekeket. A lakásba szinte csak aludni megyünk be. Szeretünk ugyan elmenni nyaralni a férjemmel, de legjobban mégis itthon érezzük magunkat. Amellett pedig én úgy vagyok vele, hogy ha van fél óra szabadidőnk itthon, azt töltsük kényelmesen. Amerre járunk kirándulni, nyaralni, mindig hozunk haza valamilyen követ vagy növényt. Legutóbb Lendváról hoztunk egy virágot, amiről csak itthon, az interneten utánanézve tudtam kideríteni, hogy valamilyen szarkaláb. Gyönyörűen kéklik, remélem, nem sínyli meg a meleget. A növények ismerete, szeretete bennünk van, talán, mert falun nőttünk fel a férjemmel mindketten. Azért a tó készítéséhez egy kertész segítségét kértük, és ő egyébként is szívesen segít, ha kell - mondja Bositsné, aki határozottan ellenzi a vegyszerek használatát a kertjükben. Azt mondja, inkább teremjen valamiből kevesebb, de az vegyszermentesen.

A kertész tavasszal végez egy lemosó permetezést, és azzal ezt a tevékenységet befejezik egész évre. Előfordul persze, hogy a gyümölcsfák a vártnál kevesebbet teremnek, de ezt ők nem bánják.

Ami pedig az öntözést illeti, ahhoz a tetőről tartályokba folyik az esővíz. Nagy segítség az, hiszen a füvet is öntözni kell. Az egyébként valóságos ősgyep, a régi közterületről örökölték. Jól bírja a strapát, és az elmúlt húsz év alatt begyepesedett, szinte kiirthatatlan. A háziak szerint biztos nem olyan szép, mint egy angol pázsit, de a gyerekek focizását, játékát jól bírja, és a nagyszülők számára ez a legfontosabb. Hiszen vallják, hogy nem ők vannak a kertért, hanem az értük. Szeretnék minél jobban kihasználni a család igényeinek megfelelően, de ezért vigyáznak is rá. Ahogy a régi emlékekre szintén. Az angyalkás dísz egy olyan kőre került, amely a nagyszülők házából való. Nosztalgiát ébreszt.

A világos szegélyű petúnia gyönyörűen virágba borul, hálából a gondoskodásért. A ház északi oldalán jól érzi magát a sárga virágával díszlő begónia, másutt a kertből kiszedett öreg gyökerek díszlenek, vagy jótékonyan takarnak valamint, ami nem illene a képbe. Valóságos kis műalkotás, szoborkompozíció mind, ahogy egy kert egésze is az, ha jó kezekben van.

 

Tó, patak és nádat vágó kisunokák

A tízéves tóba kis patak folyik, a hangulatát a csobogó csak fokozza. A gyerekek kedvenc helye, télen csúszkálnak a jégen, nádvágást rendeznek fél négyzetméternyi nádon. A tóban változnak a növények, a halak, a sokféle tavirózsa közül idén különösen a lila színű díszlik.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!