2015.12.21. 15:55
Fenyő és fagyöngy
Karácsony idején sok-sok ősi hagyományt őrzünk, folytatunk, olykor anélkül, hogy tudatában lennénk ezeknek.
Korcsmáros Györgyné gyógynövénytermesztő szerint ide tartozik elsősorban a szentestén feldíszített fenyőfa. Első ízben a reneszánsz idején Németországban állítottak karácsonyfát. Abban az időben a csillogó díszek helyére azonban ehető gyümölcsöket aggattak. Különös, de szerintem már csak mi, magyarok őrizzük az ehető díszek hagyományát a szaloncukor, habcsók, a különféle csokoládédíszek formájában - mondja Marcsi.
A másik kedves hagyomány inkább csak az angol nyelvterületen dívik. Ez a fagyöngy koszorú. Úgy tartják, hogy varázsereje van e növénynek. - Mégpedig tűztől, villámtól szerencsétlenségtől óvja a házat. A fagyöngy koszorú alatt pedig köte-lező a szerelmeseknek a csók. Emellett karácsony után se dobjuk el a varázslatos koszorút, mert egy éjjelen át vízben áztatott levelei és szára rendbe hozza a vérnyomásunkat. Legyen az akár magas, akár alacsony - tanácsolja olvasóinknak a gyógynövénytermesztő. Óva int azonban, vigyázni kell, mert a gyöngyök mérgezőek, nehogy azok is a szár és levelek közé keveredjenek!