2013.10.28. 17:55
Ideje a téli betárolásnak
A helyi piacokon, a vásárcsarnokokban és a biovásárokban nagy választékban kaphatók a télálló áruk.
Akinek megfelelő kamrája vagy jól szellőző pincéje van, annak érdemes beszerezni ilyenkor nagyobb mennyiségben a burgonyát, káposztát, almát, a gyökérzöldségeket. A távfűtéses lakások többsége nem alkalmas arra, hogy hónapokig tároljanak bennük terményeket, mert megfonnyadnak, elrothadnak.
A megyében több területen meg is teremnek az alapvető zöldségek. A burgonyát például régebben nem zsákokban tárolták a pincékben, kamrákban, hanem a földben vermelték el. Aki maga termeli meg a burgonyát, annak tudnia kell, hogy legalább egy napig célszerű a termőföldön szellőztetni a gumókat, mielőtt begyűjtik őket. A nagy termelők már évek óta szorgalmazzák, hogy a csomagolt árukra írtják rá, hogy mire valók, mert van amelyik főzve, a másik meg sütve finomabb.
Tihanyban a népszerű helyi piacon friss termények is kaphatók (Fotó: Jánosek Anita)
A gyökérzöldségeket a legjobb homokban tárolni tavaszig a pincében. Ott sorakoztathatjuk fel a káposztát és a karalábét is. Az almából, körtéből is a télállót kell választani, mert különben lehet, hogy még karácsonyig sem maradnak meg épen. Lehetőleg szellősen kell tárolnunk, a gyümölcsöket és nem árt időnként átválogatni és kiszedni azt, ami már megromlott.
A közösen tárolt almáknál, ha az egyik megrothad, az megbetegíti a többit is. Vastagabb héjú szőlőt is viszonylag hosszú ideig el lehet tartani. Vagy ládákba tesszük egy sorban, vagy madzagra kötjük és felaggatjuk.