Honvédelem

2 órája

Szeretem, megvédem! A magyar fiatalok meghallották a toborzási kampány üzenetét

A magyar fiatalok meghallották a „Szeretem, megvédem!” kampány üzenetét – jelentette ki a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában, sikeresnek minősítve a területvédelmi tartalékosok toborzási kampányát, írja az MTI.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos állományának összevont katonai eskütételén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (NKE HHK) budapesti campusán, a Zrínyi Miklós laktanyában 2024. október 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: 2023-ban alakították át a tartalékosok rendszerét, területvédelmi parancsnokságot hoztak létre, amely összefogja azt a hét területvédelmi ezredet, amelyek járási szintig lefedik az egész országot.

A hadsereg így megjelenik az ország „összes sarkában”, míg a hivatásos állomány támaszpontszerűen van jelen. Ők kapják a legmodernebb fegyverrendszereket, ők professzionális katonák, a területvédelmisek pedig könnyű fegyverrel ellátott tartalékosok – ismertette a tárca vezetője.

A honvédelmi miniszter kiemelte: nemcsak Magyarországon, hanem több NATO-országban is koncentrálnak a területvédelemre. Ez a helyismeret miatt fontos, azért, hogy a katonák jelen legyenek mindenhol és ismerjék a területet, ahol élnek. Ennek érdekében szólították meg például a vadászokat is – mondta.

Arról is beszélt: a területvédelmi tartalékosokra sok kiegészítő feladatot lehet bízni, például objektumvédelmet.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatása szerint területvédelmi tartalékosnak minden 18 év feletti fiatal jelentkezhet, az öthetes alapkiképzést akár hétvégente is el lehet végezni. A megszerzett képesség fenntartásához egy évben minimum hét napra, előre jelzett módon, kiszámíthatóan hívják be őket például nagy gyakorlatokra, de emellett sokan vettek részt közülük a dunai árvíznél is a segítségnyújtásban – jelezte.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarországon komplex haderőfejlesztés indult meg a 2010-es évek közepén, amely nemcsak a fegyvervásárlásról, hanem azok rendszerbe állításáról is szólt. A mostani tartalékosokat célzó kampányt két másik is megelőzte, amelyekben az új eszközökre toboroztak hivatásos katonákat.

A cél az, hogy egy magas műveleti értékű, reaktív, erős haderőt alakítsanak ki Magyarországon – emelte ki. Közölte: a haderőfejlesztésben a 2030-as évekig precízen lefektetett tervek vannak, és Magyarország mára eljutott oda, hogy GDP-arányosan két százalékot költ a honvédelemre. Ez garantálja azt, hogy fenn tudják tartani a tervben szereplő ütemet – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában felidézte: a szombati eskütételen 1179 területvédelmi tartalékos állt együtt. Ez tizenegy századnyi katonát jelent – tette hozzá.

A miniszter megjegyezte: a területvédelmi tartalékosok mintegy tíz százaléka megy tovább szerződéses katonának, így a területvédelmi tartalékosok számának növelése a hivatalos állomány bővítéséhez is hozzájárul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában