Strasbourg

2 órája

Orbán Viktor: a migráció és a háborús helyzet eszkalálódik (élő)

A szerdai strasbourgi plenáris ülésen 9 órától Orbán Viktor az európai helyzetről és a magyar soros elnökségről fog beszélni. A miniszterelnök felszólalásáról mi is beszámolunk.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a magyar soros elnökség programjáról az Európai Parlament strasbourgi épületében 2024. október 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Cikkünket az élő közvetítés videója alatt folyamatosan frissítjük!

A miniszterelnök felszólalását itt követheti élőben:

Én személyesen is másodszor látom el ezt a feladatot, álltam már itt önök előtt, másodszor mutatom be önöknek a magyar elnökség programját. 34 éve vagyok parlamenti képviselő, ezért tudom, hogy megtiszteltetés, hogy önök most meghallgatnak engem. Miniszterelnökként beszélni a parlamenti képviselők előtt mindig megtiszteltetés

− kezdte a magyar soros elnökség programját bemutató beszédét Orbán Viktor.

Van összehasonlítási alapom − folytatta a kormányfő. 2011-ben, az első elnökségünk idején is válságokkal küzdöttünk. Kezelnünk kellett akkor a pénzügyi válság következményeit, az arab tavasz következményeit és a fukusimai katasztrófát − sorolta.

Akkor erősebb Európát ígértünk és teljesítettük is, amit vállaltunk, elfogadtuk az első európai szintű romastratégiát és a Duna-stratégiát is. A mi elnökségünk alatt indítottuk el az európai szemeszter nevű gazdaságpolitikai koordinációs folyamatot, ami akkor még valóban az volt, aminek hívták. És az első elnökségünk alatt fordult elő utoljára, hogy az Unió sikeresen lezárt egy csatlakozási folyamatot, Horvátország csatlakozását. Emlékeztetőül mindez 2011-ben történt. Nem volt könnyű, de a munkánk ma sokkal nehezebb, mint akkor volt

− emelte ki Orbán Viktor.

– Nehezebb, mert az unió helyzete ma jóval súlyosabb, mint 2011-ben. És talán súlyosabb, mint az Unió története során bármikor. Mit látunk ma? Ukrajnában, vagyis Európában háború dúl, súlyos konfliktusok pusztítanak és hatnak ki ránk a Közel-keleten és Afrikában, és mindegyik konfliktus magában hordozza az eszkaláció veszélyét. A migrációs válság 2015 óta nem látott méreteket ölt, az illegális migráció és a biztonsági fenyegetések most már azzal fenyegetnek, hogy a schengeni térség szétesik − hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

Korábban írtuk:

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a strasbourgi plenáris ülésszak keretében szólal fel szerda délelőtt. A kormányfő a soros magyar elnökség programját fogja bemutatni. Beszéde után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke következik, majd a vita részeként a frakciók vezetői és más EP-képviselők tehetnek fel kérdéseket – írja a Magyar Nemzet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában