Közel-keleti konfliktus

2 órája

Az IDF megölte az Iszlám Dzsihád egyik ciszjordániai parancsnokát – frissül

Az izraeli–palesztin háború 369. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légicsapás színhelye Bejrútban 2024. október 11-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Huszein Malla

Cikkünk frissül

Irán kész megvédeni szuverenitását

Irán arra figyelmeztetett, „teljes mértékben készen áll megvédeni függetlenségét”, ha Izrael megtámadja.

Amir Szaíd Iravani, Irán ENSZ-nagykövete helyi idő szerint csütörtökön a Biztonsági Tanács (BT) ülésén kijelentette: országa „teljes mértékben készen áll arra, hogy megvédje szuverenitását és területi integritását minden olyan agresszióval szemben, amely létfontosságú érdekeit és biztonságát célozza”.

Elmondása szerint Teherán nem törekszik sem háborúra, sem eszkalációra, de a nemzetközi joggal összhangban élni fog az önvédelemhez való jogával, és tájékoztatni fogja a Biztonsági Tanácsot „legitim válaszáról”.

Október 1-jén Irán mintegy kétszáz rakétát indított Izrael ellen, a támadás válasz volt arra, hogy Teheránban meggyilkolták a palesztin Hamász iszlamista szervezet vezetőjét, amely tettet Izraelnek tulajdonítottak, valamint a libanoni síita szervezet, a Hezbollah vezetőjét és az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokát egy Bejrút melletti izraeli csapásban.

Izrael azóta válaszcsapást ígér, és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy a támadás „halálos, pontos és meglepő” lesz.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban hangoztatta: Irán nem akar háborút, de nem fél tőle, és készen áll minden eshetőségre.

Az IDF megölte az Iszlám Dzsihád egyik ciszjordániai parancsnokát

Pénteken, jóm-kipúr, a zsidó vallás legszentebb ünnepnapjának előestéjén is rakétákkal és drónokkal támadták Izraelt. 

Az IDF három fronton harcol: a Gázai övezetben, Libanonban és Ciszjordániában, ahol megölték az Iszlám Dzsihád egyik parancsnokát.

Többen megsebesültek, s egy thaiföldi vendégmunkás életét vesztette a libanoni határnál Jiron kibucban, amikor a Hezbollah Libanonból páncéltörő rakétákat lőtt a szomszédos izraeli településre péntek reggel.

A légvédelmi szirénák néhány órával a kora este beköszöntő legszentebb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr előtt is megszólaltak Izraelben. Északon Akkó és környékén, a Haifai-öböl vidékén menekültek az óvóhelyekre, délen pedig a Gázai övezettől északra fekvő Askelonban, ahol az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint egy támadó drón veszélyeztette a civileket.

Haifa környékére mintegy húsz rakétát indítottak Libanonból, melyeket a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott. Egy rakétaszilánk kisebb károkat okozott a Haifa melletti Kirjat Bialik iparnegyedében.

Az IDF jelentése szerint csütörtökön légicsapásban megölték az Iszlám Dzsihád terrorszervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában, a Túl-Karm melletti Núr Sámsz nevű menekülttáborban.

Muhammad Abdullahot azután választották az ottani egységek vezetőjévé, hogy elődjét, Muhammad Dzsabert augusztus végén egy fegyveres összecsapásban megölték az izraeli erők.

Az IDF szóvivője azt közölte, hogy Abdullah felelt az Iszlám Dzsihád szervezéséért, több támadásért, melyek során robbanóanyagot is bevetett izraeli csapatok ellen. Az IDF katonái félautomata karabélyokat, töltényeket és katonai mellényeket találtak a helyszínen.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában