Közös jövő

2 órája

Magyarország kormánya felelősséget visel a határon túli magyar közösségek sorsáért

Magyarország kormánya felelősséget visel a határon túli magyar közösségek sorsáért, elősegíti a közösségek fennmaradását és fejlődését, hogy megőrizze a nemzet szellemi és lelki egységét – jelentette ki Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter szombaton Székelyudvarhelyen.

MW

Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter beszédet mond az erdélyi és partiumi református kollégiumok közös tanévnyitóján a székelyudvarhelyi belvárosi református templomban 2024. szeptember 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

A tárcavezető a romániai református iskolák országos tanévnyitóján vett részt a székelyföldi városban, ahol a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium újraindításának 30. évfordulóját és új épületének elkészültét is ünnepelték. Hankó Balázs a belvárosi református templomban mondott beszédében hangsúlyozta: az anyaországi és külhoni magyarok egy nemzet tagjai, mely több mint ezer éve büszkén áll Európa közepén. A nemzetrészeket nemcsak a közös történelem és kultúra köti össze, hanem közösen építik a jövőt is – húzta alá.

KELEMEN Hunor; KATÓ Béla; HANKÓ Balázs Zoltán
Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium új, a magyar kormány támogatásával elkészült épületének bejárásán, az erdélyi és partiumi református kollégiumok közös tanévnyitója után
Fotó: Kiss Gábor / Forrás: MTI

Elmondta: a székelyudvarhelyi alkalom az ünneplésről és háláról szól, a jelenlévők egy közös új kezdetnek a részesei, de azért is hálát adnak, hogy békében élhetnek, és a jövővel is törődhetnek. 

A miniszter úgy fogalmazott: a mostani zivataros időben még fontosabb a jövővel foglalkozni, kevés fontosabb kérdés van, mint hogy mi történik az iskoláinkban, mi történik gyerekeinkkel. „Meg kell becsülnünk a békét, meg kell őriznünk a békét, keresztény kötelességünk tenni és imádkozni a békéért” – jelentette ki Hankó Balázs.

Hozzátette: azt is meg kell becsülni, hogy a magyar gyermekek magyarul tanulhatnak, mivel korunkban az alapvető igazodási pontokat, az identitást kérdőjelezik meg. 

A miniszter szerint emiatt is fontos, hogy két lábbal a földön állva, az alapvető keresztény értékekhez ragaszkodva „maradjunk és legyünk büszke magyarok”. 

A magyarság jövőjének kulcsa, hogy milyen felnőtté válnak fiataljaink, fontos, hogy versenyképes tudással rendelkezzenek, melynek segítségével eligazodnak a változó világban, és elköteleződéssel, hivatással felvértezve legyenek a jövő záloga – mondta.

Emlékeztetett a Kárpát-medencében zajló óvodaépítési programra, a Szülőföldön magyarul program megemelt támogatására, és azt is közölte, hogy a magyar kormány több mint kétmilliárd forinttal támogatta a székelyudvarhelyi református kollégium új épületét. Hankó Balázs a világszinten sikeres magyar szakképzésre is kitérve kijelentette: minden anyaországi ifjúsági, kulturális programnak Kárpát-medencei dimenziót kell adni. 

A diákokat tanulásra és szorgalomra intette, rámutatva: amíg van tudásra éhes magyar fiatal, addig van magyar jövő is.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a demográfiai fogyás szomorú számadataival szemben a hálaadás fontosságáról beszélt. Hálát kell adni, hogy elkészült az új iskolaépület, mert azt mutatja, hogy még van folytatás – mondta. Hangsúlyozta: van értelme az építkezésnek, mert vannak örökösök, és hálát kell adni azért, hogy van még gyermek, akinek át lehet adni az örökséget, a nyelvet, a kultúrát, a hagyományt. Arra is kitért, hogy meg kell tanítani a gyerekeket önállóan tájékozódni, kritikusan gondolkodni, így készítve fel őket a jövőre.

Elmondta: az egyházkerület Székelyudvarhelyen a legkorszerűbb iskolát építhette fel, és megköszönte a magyar kormány támogatását. Aláhúzta: Székelyudvarhely iskolaváros volt és az is marad.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arról beszélt, hogy a református kollégiumok évszázadok óta a hit és tudomány otthonai voltak. Felidézte a székelyudvarhelyi református iskola történetét, és hogy 1948-ban a kommunizmus a többi hasonló tanintézettel együtt felszámolta. „De hiába vágták ki a fát, a gyökerek megmaradtak” – húzta alá, kijelentve: a református kollégiumokat azért lehetett újraindítani, mert megvoltak a gyökerek és értékek, amikhez vissza lehetett térni. Aláhúzta: egy közösség erejét értékei, intézményei, vezetői, és hite, kitartása adják, és Erdélyben ezek megvannak.

Az RMDSZ államfőjelöltje a romániai oktatási rendszer hiányosságaira is kitért, aláhúzva: az oktatásban is a józan észre van szükség.

Tőkés Zsolt, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója elmondta: az új épületet idén szerették volna átadni, és bár elkészült, a bürokrácia miatt még nem vehetik birtokba a gyerekek, remélik, erre mielőbb sor kerülhet. A modern épületben óvoda, osztálytermek, tornacsarnok és sportpálya is helyet kapott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában