Prioritások

2024.06.18. 23:24

Honvédelmi miniszter: Magyarország elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítése iránt

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az alig két hét múlva kezdődő magyar uniós elnökséggel kapcsolatban tárgyalt Boris Pistorius német védelmi miniszterrel Berlinben.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a központi toborzó iroda és a haditechnikai show-room megnyitóján a Bálna Honvédelmi Központban

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Magyarország elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítése iránt - emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Berlinben, miután tárgyalt Boris Pistorius német védelmi miniszterrel.

A magyar tárcának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében idézték Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki szerint az Európai Uniónak hiteles védelmi szereplővé kell válnia, Magyarország pedig elkötelezetten támogatja ezen védelmi képességek kialakítását.

Az alig két hét múlva kezdődő magyar uniós elnökséggel kapcsolatban a magyar tárcavezető részletesen egyeztetett a következő félév védelmi prioritásairól Boris Pistoriusszal. Rámutatott: a háborúk korában a védelem és a biztonság, ezen belül az európai katonai képességek erősítése az elnökség egyik fontos eleme lesz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: Magyarország nagy hangsúlyt helyez az európai védelmi ipar erősítésére. Emlékeztetett: a magyar kormány már 2016-ban megkezdte a haderőfejlesztést, amit az Európai Unió nemrég tűzött zászlajára. Ennek a folyamatnak egyik fontos ágaként építi Magyarország - legnagyobb részben európai alapokon - a védelmi ipart is.

A közlemény szerint a honvédelmi miniszter kifejtette: Magyarország biztonsága nem az országhatároknál kezdődik, "ennek megfelelően a magyar elnökség védelmi prioritásai között lesz - a 360 fokos kitekintés, valamint az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelem jegyében - a Nyugat-Balkán integrációjának, valamint a Száhel-övezet megerősítésének kérdése is".

A Boris Pistoriusszal folytatott megbeszélésen megvitatták Ukrajna támogatásának kérdését is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: Magyarország kezdetektől változatlan álláspontja az, hogy csak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése állíthatja meg a háborút, amelynek a jelenlegi helyzet szerint nincs katonai megoldása.

"A békepárti magyar kormány a június 9-i választásokon további megerősítést kapott, így továbbra sem támogatjuk a konfliktus eszkalációjának lehetőségeit, sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem küldünk a NATO koordinációs szerepvállalásához, és nem támogatjuk az Európai Unió ilyen irányú törekvéseit sem" - erősítette meg a honvédelmi miniszter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában