Olvasó

2017.07.18. 12:21

Vízparti Twist-parti Pálkövén

Kővágóörs-Pálköve – A helybéliek a településük strandján, a Bajcsy-Zsilinszky emlékháznál tartották július 15-én a Vizi-parti rendezvényüket.

Civil Tudósítónktól

A kissé szeszélyes időjárás próbára tette a rendezőket. Az előrejelzés alapján már-már úgy tűnt, hogy a parti ezúttal elmarad, ám később mégis úgy határoztak, helyesen, hogy megtartják a vizes falunapot. Horváth Dezső polgármester megnyitó, üdvözlő beszédével, aránylag szélárnyékos területen elindulhatott a színes, változatos, egész napos műsorfolyam. A Bajcsy-Zsilinszky nyaralóház megépítésének nyolcvanadik évfordulóját ünnepli ebben az esztendőben.

A rendőr hölgyek közlekedésbiztonságot segítő kellékekkel lepték meg a gyerekeket
Fotó: Sipos Ottó Tibor

A ház szomszédságában, a parton, a kondérokban már korán, a reggeli órákban rotyogott a babgulyás, készült a gombócos káposzta, s a lassú tűz melegénél a balaton-parti halászlé. A szervezők, a csapatok tették a dolgukat, igyekeztek, mert, ha fúj a szél, ha esik az eső, az ételeknek akkor is késznek kell lenni. A kockaköveken a flaszter-rajzoló gyermekek szorgosan munkálkodtak. Készültek a korcsoportos alkotások, melyeket Visvaderné Marika néniék értékeltek. A tíz év alattiak versenyét Gálos Hanna Andrea és Gálos Zsombor László, a nagyokét Blahó Jázmin nyerte.

A hajóépítő tábor résztvevői büszkén mutatták alkotásaikat
Fotó: Sipos Ottó Tibor

A Biczók házaspár hajókészítő táborozói már harmadik napja dolgoztak a hajótesteken. A gyerekek örömmel, büszkén mutatták meg vitorlás hajójukat, melyek a szél, a fodrozódó, hullámzó balatoni víztükör ellenére a szülők, vendégek  nótázása,  Széles a Balaton vize, keskeny a híd rajta című dal strófáira vízre kerülhettek.

Gaál Kincső hajója vízre kerül
Fotó: Sipos Ottó Tibor

Schirilla György bemutatója, egészségügyi tanácsadása sajnos elmaradt sajnálatos balesete miatt, ám jelen volt Rig Lajos országgyűlési képviselő, a Kővágóörsi Önkéntes Tűzoltók, a Vizimentő Szakszolgálat munkatársai és Rudi bohóc. Horgászverseny, kresz-teszt, csillámtetoválás, kavicsfestés, homokból várkészítés, bocsa bajnokság, rendőrségi, tűzoltósági, vizi-mentő bemutató tette színessé, változatossá a falunapi programot. Úgy tűnt, nagyon ízlett az alkalmi szakácsok főztje is.

Készül a babgulyás, gombócos káposzta, halászlé
Fotó: Sipos Ottó Tibor

A Tapolci Musical Színpad Twist-parti műsorával szerepelt.  Fergeteges műsort láthattak és hallhattak a résztvevők a Fonográf Emlékzenekartól. Az egyre erősödő szél miatt a „strandbuli" hajnali egy óráig tartott.

A Tapolcai Musical Színpad Twist-parti, test- és lélekmelegítő műsorával szerepelt
Fotó: Kiss Gyuláné

Bajcsy-Zsilinszky Endre így írt a Balatonról: „...sokat köszönhetek a Balatonnak, többek között a Balaton jelenti számomra a hidat az én tiszaiságom, talán a tiszai elfogultságaim partja és a Dunántúl között. És talán a legmaradandóbb természeti élményeket köszönhetem ennek a csodálatos víznek..."

Lehet, hogy éppen ezt gondolták azok az „őslakosok", „bebírok", nyaralók is, akik a kővágóörs-pálkövei, balatoni vízparton, jó hangulatban együtt töltötték ezt a kissé szeszélyes napot.

Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!