Olvasó

2017.02.03. 13:11

Ünnepi műsor a kultúra napján

A Bányász Kulturális Egyesület, a művelődési ház és Puskás Károly önkormányzati képviselő közös szervezésében ünnepi műsort tartottak Padragkúton 2017. január 21-én, a magyar kultúra napján.

Olvasó

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

A kultúra az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a közös múltat, a jelent és a jövőt is jelenti. A zene simogatja a lelket, emlékeket ébreszt, a tánc öröm, jókedv, az alkotás, a képzőművészet szép, megnyugtat, jó látvány a szemnek.

Az egyesület vezetősége olyan amatőr művészeti csoportokat, hangszeres szólistákat, versmondókat, óvodásokat hívott meg, melyekkel többéves kapcsolatot ápolnak, és ők örömmel tettek eleget a felkérésnek. A Himnusz felcsendülésével kezdődött a program, a padragi Bányász Férfikórus előadásában. Az ünnepi köszöntőt Utassy István, a művelődési, oktatási és sportbizottság elnöke tartotta, aki méltatta a kultúra értékét, szerepét a mindennapi életünkben. Kiemelte a Padragkút kulturális életében szerepet játszó magas színvonalú művészeti csoportokat (énekkarok, táncosok, zenészek, olvasókörök, színjátszó körök).

A Bányász Férfikórus gyönyörű, tőlük megszokott egységes, szép előadásában hallhattuk Kodály Zoltán Táncnóta, Bartók Béla Bolyongás, Shóber Tamás A barátsághoz, valamint Kocsár Miklós–Kányádi Sándor versére a Jó szánút című műveket, Kanyárné Grünvald Petra vezényletével. A helyi Szivárvány Óvoda csoportjaitól láthattunk egy kedves kis műsort Vajainé Vöröskői Bernadett és Csikány Róbertné óvónők vezetésével. József Attila Kései sirató című versét Bíró Józsefné tolmácsolásában hallhattuk. A szombathelyi művészeti szakközépiskola diákja, Erős Enikő szép hangjával Koncz Zsuzsa Ha én rózsa volnék című dalát adta elő gitárkísérettel.

Pozsonyi Csenge, a Fekete István–Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium 7. osztályos tanulója hegedűn játszott, John Stanley Allegreto Gracioso és William Babell Két matróztánc című művét hallhattuk előadásában, mely határozott és magabiztos volt. Felkészítő tanára Kissné Laczay Ágnes. Horváth Ferencné Dsida Jenő Édesanyám keze című költeményét, adta elő.

Ezt követte az Ajka-Padragkút Táncegyüttes virtuóz műsora, melyben kalotaszegi román, ördöngösfűzesi és szászcsávási táncokat láthattunk Ramasz László együttesvezető irányításával. Majd a nyugállományban lévő óvónőket, dadusokat és az őket segítőket köszöntötte egy csokor virággal Puskás Károly önkormányzati képviselő, Oravecz Edit nyugalmazott intézményvezető segítségével.

Puskás Károly méltatta áldozatos munkájukat: Ők azok, akik szüleink, nagyszüleink mellett először ismertették meg velünk kultúránk, nyelvünk csodálatosságát. Megtanították nekünk, gyermekeinknek, unokáinknak a mondókákat, versikéket, gyermekdalokat. Általuk találkozhattunk először a magyarság hagyományaival, szokásaival, gyermektáncaival.

Fogadják hálánkat és köszönetünket mindazért a munkáért, amellyel pátyolgatták az éppen sarjadásnak indult kis „emberkék" magyarságának útját. Megadták a helyes irányt az úton, hogy megismerjük önmagunkat, magyar mivoltunkat. Az életünk során tapasztaltuk, az irány helyes volt, és a kapott útravaló ragyogó volt. Név szerint: Bakos Károlyné, Bartha Klára, Cséri Gáspárné, Galambos Béláné, Hegedüs Mihályné, Kiss Józsefné, Makovecz Gyuláné, Ruttner Ferencné, Szabó Dezsőné, Szabó Pál Erzsébet és Végh Árpádné.

A rendezvény zárásaként a magyar kultúra napja alkalmából Oravecz Edit elnök méltatta Puskás Károly tevékenységét, mint helyi lakosnak, mint magánembernek, mint önkormányzati képviselőnek, odaadó, önzetlen, lelkiismeretes, aktív munkáját. Fáradságot nem ismerve segíti, támogatja az iskola, óvoda, a művelődési ház, a civil szervezetek és az egyházak működését.

Minden alkalommal eleget tesz a kéréseknek, meghívásoknak, legyen az bármilyen jellegű rendezvény, ő biztosan mindig jelen van. Köszönet és hála kedves feleségének, Jolikának is, aki mindig ott van mellette, minden feladatában segíti és támogatja őt.

Bányász Kulturális Egyesület elnöksége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!