Olvasó

2016.09.29. 08:39

Tű, véső, fonal, ecset - egy kiállítás margójára

Szeptember 12-én 17.00 órakor a Herendi Művelődési Ház és Könyvtár előterében nyílt meg a II. Herendi kézműves-kiállítás. Ez évi megrendezésében kulcsszerepet játszott Lacza Lajosné Anikó, aki fáradhatatlan szervező- és koordinálómunkájával járult a rendezvény sikeréhez.

Olvasó

A megnyitón Téglás Miklós, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd jómagam tolmácsoltam szépkorú édesanyám gondolatait, aki maga is több alkotással gazdagította a kiállítás anyagát. Ebből a megnyitóból idéznék fel egy rövid részletet: „...Köztudott, hogy Herenden nagyon sok ügyes kezű, szorgalmas, kreatív ember él és alkot. Szívderítő látni ezt a sok, szép, igényes, jó ízléssel létrehozott művet. Bizton állítom, hogy a színvonal nagyon magas, és bárhol megállná a helyét. Köszönet érte! Az ember belső vágya az alkotás. Minden alkotás valamiféle önkifejezés. Legyünk fáklyavivők, hisz az alkotás megszépíti életünket! Tanuljuk megbecsülni, s ha kell, dicsérni mások kiválóságát! Mutassunk jó példát a következő nemzedéknek, hogy az alkotás öröme a média és az internet világában is nagy fontossággal bír."


Úgy gondolom, megérdemlik a kiállítók, hogy név szerint is felsoroljam őket. Bíró Gáborné (tűgobelin), Csikós Ferencé (tűgobelin), Domonkos Gabriella (faragott, berakásos agancsok), Glückné Kati (gyöngyből készült ékszerek), Gulyásné Andi (foltvarrás), Koloszár Andrásné (foltvarrás), Korándi Rozália (gobelin), Krénné Lakner Ilona (csipke), Lacza Lajosné (hímzés), Lennert Ambrusné (foltvarrás), Lennert Hajnalka (gobelin), Pátkai Miklós (mézeskalács),  Pátkainé Katika (képek szárazvilágból), Sebestyénné Józsa Gabriella (foltvarrás), Skorán István (réz domborművek), Szabó Éva (gobelin), Szabó-Novák Petra (üveggravírozás, pirográfmunkák és festmények), Temesi Ferencé (gépselyemből készült csipkék, autentikus matyó hímzés), Ujhelyi Gábor (famunkák), Varjuné Herczegh Zsuzsa (festmények).


A két héten át tartó kiállítást több száz átutazó és Herenden élő érdeklődő tekintette meg, akiknek elragadtatásáról a sok-sok vendégkönyvi bejegyzés tanúskodik.

Összességében elmondhatjuk, hogy a hagyományteremtés szándékával indított kiállítás sikeresnek bizonyult. Ez a siker pedig a 2017-ben esedékes III. Herendi kézműves-kiállítás megrendezésére ösztönöz bennünket.

Temesi Ferencné,
Herend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!