Olvasó

2017.04.24. 17:50

Szoros hozzá a kötődésünk

Ha egy rég elhunyt személyre emlékezünk, felállítjuk szobrát, évente koszorúzzuk, akkor szoros hozzá a kötődésünk.

Civil Tudósítónktól

Egervölgyi Dezső, a Zirci Országzászló Alapítvány kulturális felelőse mondta ezt a Széchenyi István halálának 157. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Hozzátette: ez a kötődés csak szellemi lehet, és olyan értéket foglal magában, mely százhatvan év távlatából is fáklyaként világít, hogy meglássuk azt az örök értékű példamutatást, amivel Széchenyi létrehozta a lóversenyt, az Al-Duna szabályozását, az akadémiát, Magyarország vasúti közlekedését, a hajózást, a mezőgazdaságban az új fajták megismertetését, a malomipart, a kereskedelmet. Művei közül beszélt a Lovakrul című alkotásáról, mely tenyésztési és kereskedelmi szakkönyv. Ennek a könyvnek a folytatása a Hitel, egy közgazdasági munka, mely a szigorúan vett gazdálkodás anomáliáira is figyelmeztet.

Detre Csongor megkoszorúzza Széchenyi szobrát Fotó: Kelemen Gábor

Egervölgyi Dezső a pápai Széchenyi-kiállítás egyik tárlójában elhelyezett négy lapot nyolcvanhat szóval, amely Széchenyi műveiben a legtöbbször olvasható. Ebből tizenöt szót olvasott fel, melyek a következők voltak: Isten, haza, család, anyaföld, hazaszeretet, erkölcs, becsület, erény, nemzettudat, önfel-áldozás, szorgalom, munka, hit, kötelesség, emberi méltóság. A szónok végül arra hív-ta fel a figyelmet: "Emlékezzünk nagypéntek halottjaira, II. Rákóczi Ferencre, Vásárhelyi Pál vízmérnökre, Széchenyi belső munkatársára és Teleki Pálra. Méltók, hogy a Kárpát-medencei magyarság emlékezzen személyükre."

Kelemen Gábor

Címkék#civil#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!