Olvasó

2017.04.02. 17:43

Szép környezet, jó intézmény - Zirc

A bakonyi hegyek ölelésében, csodás, festői környezetben van egy kisváros: Zirc.

Olvasó

Egy évtizede már, hogy nemcsak kirándulók járják vadregényes tájait, látogatják csodás könyvtárát, múzeumát és a gyönyörű bazilikát, hanem gyógyulni vágyó betegek ezrei keresik fel évről évre a rehabilitációs intézményét.Híres orvosok, felkészült ápolószemélyzet gondoskodik az életüket ledolgozott, meggörbült gerincű, deformálódott lábú betegek ezreiről.

A média általában az élet negatív oldalát mutatja. Valószínűleg senkit nem érdekel az, hogy valaki súlyos betegségből meggyógyul, ellenben az, Tokió egyik utcájában valakit megkínoztak vagy megöltek, gyakran kerül a hírek közé. Ugyanígy az egészségügynek is általában a sötét oldalát tükrözik. A Zirci Erzsébet Kórház rehabilitációs részlegében kezeltek három hétig, és volt időm sok mindent megfigyelni, a betegtársaimmal beszélgetni és véleményt cserélni. Tiszta szívből mondhatom, hogy ez idő alatt egyetlen negatív jelenséget nem tapasztaltam.

Többen sokadszor, illetve majdnem folyamatos vendégei az osztálynak. Volt olyan 74 éves betegtársam, aki hat év óta minden évben részesül reumatológiai műtét utáni kezelésekben, és ezeknek köszönhető, hogy bottal ugyan, de saját lábán tud mozogni, és nem fekszik kiszolgáltatottan. És mindezekért a betegnek fizetni nem kell, az OEP finanszírozza. Hosszú lenne felsorolni betegtársaim sorstörténeteit, de mindenkinek az volt a véleménye, hogy itt az orvosok és az ápolók intelligensek, még a legkiszolgáltatottabb beteget is mosolyogva teszik tisztába, gondozzák, kezelik. Mindamellett az egészségügyi helyiségek, a kórtermek, az ágyneműk tiszták, időben cserélik.

Talán nincs még egy ilyen ország, ahol a hajléktalan is maximális kezelésben és ingyenes egészségügyi ellátásban részesül. Az ország távoli vidékére is elviszik a gyógyult bete-gek az intézmény hírét. Szerencsésnek mondhatja magát, akit évente itt kezelnek és gyógyítanak.

Lutor Istvánné

Címkék#Zirc#bakony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!