Olvasó

2017.01.23. 13:35

„Szabad-é dalolni ?”

A szentgáli művelődési ház szervezésében a magyar kultúra napja alkalmával tekinthettük meg a Szent Mihály Szekere Vándorszínház előadását.

Olvasó

Martonné Sándor Éva köszöntötte a megjelenteket. Bevezetőjében elmondta, hogy a kultúra napja 1823. január 22-éhez kötődik, mert ekkor vetette papírra Kölcsey Ferenc nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. 1990-től minden évben megünnepeljük településünkön is.

A műsorban Valter Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese és Somlai Valéria zongoraművész jeleneteket mutatott be népszerű operettekből, operákból és musicalekből. A művek tartalmát Sebestyén Bernát ismertette röviden. Aki eljött, nem csalódott, a szereplők színvonalas műsorral örvendeztettek meg bennünket.

A magyar kultúra napja nekünk, szentgáliaknak azért is fontos, mivel több kitüntetettünk van, akik ezen a napon vehették át munkájuk elismeréseként a Magyar Kultúra Lovagja címet Budapesten. Ugyanis az 1996-ban megalakult Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére.

A díjakat önkormányzatok, társadalmi szervezetek jelölése, valamint az alapítvány tanácsadó testületének javaslata alapján ítélik oda. Szentgálon elsőként dr. Lőrincze Lajos professzor úr kapta meg 2001-ben ezt az elismerést posztumusz, a magyar nyelv megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért. 2005-ben Tamás Károlyné Kiss Tóth Vilma – édesanyám – a kultúra önzetlen támogatásáért, majd 2009-ben Szabó István a fafaragás népszerűsítéséért.

Büszkék vagyunk rájuk. Lajos bácsi és édesanyám már odafentről vigyáznak és figyelnek arra, hogy megkezdett munkájukat hogyan visszük tovább.  Aranyosapátiban az Aranyosszigeten lévő Kultúra Lovagrendjének Emlékparkjában ők ketten együtt vannak egy lovagi emlékoszlopon. Az avatáskor a gyertya gyújtása és a kis csokor virág mellett elhelyeztük a Szentgálról hozott földet, hogy érezhessék a szülőföld illatát.

Nikl Ferenc, az alapítvány elnöke azt mondta, azért kerültek egy emlékoszlopra, hogy együtt lehessenek a földi életen túl, és megbeszélhessék dolgaikat.

Köszönjük a szervezőknek és a szereplőknek ezt az estét.

Sófalviné Tamás Márta
Szentgál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!