Olvasó

2017.05.25. 10:48

Sportnap Gombás Gyula emlékére Szentgálon

Szentgál egyik kiemelkedő, nagy tömegeket megmozgató rendezvénye a Gombás Gyula-sportemléknap.

Olvasó

Az egész napot kitöltő, immár tíz éve létező program tartalmas szórakozást nyújt a helyi és az idelátogató családok számára.

A színpadon több kedvelt zenekar és híresség is megfordult már. DJ Szatmári feat Jucus műsora nyitotta meg a rendezvény kulturális részét

Egy évtizede már, hogy a helyi, Sportolj velünk minden sportágban tehetséged szerint elnevezésű alapítvány a nagy focimúlttal rendelkező Gombás Gyula emlékére labdarúgótornát szervezett. A csapatok a településről, a szomszédos falvakból, illetve néhány távolabbi, megyebeli településről érkeztek. Rendszeres résztvevője a tornának Herend, Hárskút, Márkó és Úrkút. Az első néhány évben helyi vállalkozók, illetve Szentgál Község Önkormányzata nyújtott segítséget és támogatást a szervezőknek. A mérkőzések után a vándorkupát a legjobban teljesítő csapat vihette el, a következő évben aztán újra megmérettettek.

Szentgál szeniorcsapata akcióban

A mérkőzések híre szárnyra kelt, és a csapatok már nem csupán a megyéből neveztek, hanem annak határain túlról is érkeztek a focisták. Az évek múlásával a program túllépte a sport kereteit, és kulturális eseményeknek is helyt adó, egész napos családi rendezvénnyé nőtte ki magát. A fellépők között több híresség is megfordult Szentgálon, így láthatta a közönség Csepregi Éva művésznőt is.

Szerelés közben Benedek Dávid

Lehetett ez azért, mert a szentgáli támogatókon és a kezdetektől nagy részt vállaló Veszprémi Labdarúgó Szövetségen kívül folyamatosan álltak a rendezvény mellé nagyobb cégek, és segítették a megvalósítást. 2013-ra az emléknap olyan ismertté vált, hogy a fiatalon elhunyt csatár, Fehér Miklós szülei is támogatták a programot, valamint személyesen is részt vettek a mérkőzéseken és szurkoltak a csapatoknak.

Kispályás mérkőzések három pályán

A nemrégiben megrendezett esemény évforduló is volt egyben. Tizenöt éve annak, hogy Gombás Gyula „edző bá" az örök pálya széléről szurkol a csapatokért. A kissé szeles időben sem csökkent a lelkesedés a focirajongók táborában. Veszprém, Ajka, Győr, Herend, Márkó és természetesen Szentgál település csapatai és szurkolói gyűltek össze, hogy kiderüljön, ki rúgja jobban a „bőrt". Kispályás mérkőzések keretében tartották a meccseket, három pályán tizenöt csapat küzdött a döntőbe jutásért. A vándorkupa ebben az évben itthon maradt.

A gyerekeket arcfestés és légvár várta

A legjobb kapusnak Vadász Tamás (Ajka), míg a legjobb mezőnyjátékosnak Tolnai Tamás (Szentgál) bizonyult. A gólkirály Gottfried Roland (Magyarpolány) lett. A foci mellett lehetőség volt kipróbálni az íjászatot, és akik kíváncsiak voltak a település természeti szépségeire, azokat lovas hintón vitték körbe. A kulináris élvezeteket előnyben részesítők is bőven találtak kóstolnivalót. A főzőverseny első helyezettje Szalai Szabolcs lett bakonyi húsgombócával. Második, harmadik helyen végzett Nagy Sándor és Árki Pál. Kísérő programként légvár és arcfestés várta a gyerekeket.

A döntő mérkőzés szentgáli csapatok között zajlott
Fotók: Somlai Veronika

Napjainkra sem változott a rendezvény színvonala! Köszönhető ez annak, hogy az elejétől sajátjának tekinti, és ezért teljes szívvel, töretlen lelkesedéssel szervezi meg Weisz Elvira, az alapítvány elnöke!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!