Olvasó

2017.07.17. 14:24

Országos Honismereti Akadémia

Az idei XLV. Országos Honismereti Akadémiát július 2–7. között Sárospatakon a reformáció művelődéstörténeti jelentősége témakörben rendezték meg.

Olvasó

Megyénket a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület hat tagja képviselte. A "Bodrog-parti Athén"-be látogató több mint száz bel- és külhoni magyar  résztvevő  érdekes előadásokat hallhatott a reformáció szerepéről nemzetünk történetében, hatásáról a népi műveltségben, kisugárzásáról az irodalomra, művészetekre, iskolakultúrára. Az előadásokat követően Sárospatak kiemelkedő értékeivel ismerkedhettek, a negyedik napi kirándulások a híres reformátorok és Kazinczy, Rákóczi, Kossuth nyomdokait követték  többek között Széphalom, Vizsoly, Szerencs, Monok, Borsi Kassa látogatásával. A rendezvény helyszíne  a Reformárus Teológiai Akadémia  történelmi épülete volt.

Fotó: olvasó

Az ünnepélyes megnyitó után  meghitt, számunkra igencsak emlékezetes percek következtek: Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke 8 datab könyvet ajándékozott a Református Tudományos Gyűjteményeinek. Az 1686-, 1696-, 1735-, 1779-, 1793-, 1800-, 1829- és 1836-ban, Európa különböző nagyvárosaiban nyomtatott latin nyelvű lexikonok, jogi és egyházi könyvek  dédapja sárospataki könyvtárának értékei voltak egykor. A híres ős, dr. Szánthó Gyula (1846–1930) Eperjesről került Patakra. A jogakadémián 35 évig római jogot tanított, emellett két évig az akadémia jogi dékánja, majd közigazgatója és igazgatótanácsosa, Sárospatak városának nagy mecénása volt.

Dr. Szánthó Gyula életútját Kovács Áron PhD tud. munkatárs ismertette, majd a résztvevők tapsvih ara közepette átvette dr .Dienes Dénes, a gyűjtemények  igazgatója  a ritkaságnak számító, értékes könyveket.

Gy. Lovassy Klára Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!