Olvasó

2015.05.27. 09:01

Országjáró útjára indult a Vándortanösvény

Pápa - Tavaly ünnepeltük Hermann Ottó polihisztor, néprajzkutató, természettudós és hagyományőrző halálának századik évfordulóját. Ennek apropóján indult országjáró útjára egy Vándortanösvény című kiállítás és egyben interaktív foglalkoztató.

Civil Tudósítónktól

E maga nemében egyedülálló kiállítást jelenleg a pápai Batthyány Lajos Szakiskolában lehet megtekinteni. Osztályok hömpölyögnek a kiállításnak méltó helyet adó konferenciaterem előtt, bebocsáttatást remélve. Óriástranszparenseken lehet végigkövetni Hermann Ottó kalandos-vadregényes életútját, melynek egyes állomásairól, a neves magyar felfedezéseiről csak kevesen tudnak: ő volt az első, pl., aki számba vette a pókfajokat, lerajzolta és jellemezte őket, neki köszönhetjük az immáron hungarikumként emlegetett 26 bajuszfajta összegyűjtését, ő volt, aki élete utolsó éveiben a halászat és pásztorkodás csodás világát megismertette az érdeklődőkkel, s ezekkel a cselekedeteivel végérvényesen beírta nevét a magyar és a nemzetközi természettudomány és néprajzkutatás történetébe.

A természettudomány ezúton válik érdekessé és kézzelfoghatóvá. Fotó: Szalóky-Katóné László Mária

A hasznos információk mellett élményt adó, érdekes, néha komoly kihívásokkal szembesítő interaktív játékok vannak a hatalmas teremben kitéve: lehet kirakózni, szótársítást játszani, kvízt kitölteni, ügyességi feladatokat, kreativitást mérő feladványokat megoldani. Egy tanórányi idő is kevés a csoda végigjárásához, mégis sok osztály megpróbálkozik a lehetetlennel: bejutni, látni, ismereteket szerezni, tanulni, játszani. S mindezt 45 perc alatt, egyedi módon, egyszeri alkalommal.

Ugyanis e vándorkiállítás, melyet Székesfehérvárról kapott az iskola, egy hét után tovább vándorol Bábolnára. Az itt bemutatott anyagot a Földművelési Minisztérium által fenntartott oktatási intézmények adják egymásnak, kézről-kézre jár a természettudomány, ezáltal válik fontossága mellett érdekessé és kézzelfoghatóvá. Élményt adó, felejthetetlen 45 perceket kaptak e lehetőséggel a „mezősök".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!