Olvasó

2017.07.19. 09:13

Muravidéki emlékekkel ismerkedtek a noszlopi iskolások

Felejthetetlen háromnapos kiránduláson vettek részt Noszlop általános iskolásai, a Muravidék természeti és néprajzi kincseivel ismerkedtek meg.

Olvasó

A Noszlopi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tizenhárom hetedik osztályos tanulója és két pedagógus ismerhette meg a határon túli magyarság helyzetét, életét és a történelmi Magyarország kulturális és néprajzi értékeit.

A kiutazás előtt a gyerekek tájékozódtak a külhoni magyarság helyzetéről, a település emlékeiről, a kirándulás útvonaláról: Felsőlendvától Lendváig. Megnézték a pityerszeri népi műemlékegyüttest, Felsőlendva (Grad) várát, mely a Muravidék legnagyobb vára és egyben a Goricko Nemzeti Park központja. Felmásztak a felsőszölnöki hármashatárhoz, ahol megemlékeztek a magyarság tragédiájáról. Jártak Kapornak néprajzi gyűjteményében, a  Skerlák-házat. Domonkosfán megnézték a Kalamár-házat, a Csahuk malmot és a román stílusú Szent Márton Templomot; Nagytótlakon a Rotundát, Pártosfalván a Matzenauer romkastélyt, ahol a gyermekek kreativitásukat felhasználva megrajzolták milyennek képzelték az épületet fénykorában. Ellátogattak a Szent Vid Kápolnához és a csodaforráshoz, Dobronakra a Trópusi kertbe, Lendvára a várhoz Zala György emlékszobájával. A Szentháromság Kápolnában megtekintették Hadik Mihály múmiáját, a Vinárium toronyba is felmásztak.

A kirándulásról a tanulók nemcsak szép emlékekkel tértek haza, hanem erősödött a  nemzettudatuk, az összetartozás érzésük, és bővült tantárgyi tudásuk, fejlődött kompetenciájuk.

Nagy Kolos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!