Olvasó

2017.01.29. 16:10

Megvalósul egy álmuk? - Szobrot állítanának az írónak

Ajka - A Fekete István Irodalmi Társaság az elmúlt esztendő végén Felsőkövesden tartotta évzáró ülését. A programokban gazdag év végén az író egész alakos szobrát is felavatták Mosonmagyaróváron.

Civil Tudósítónktól

A társaság elnöke, Horváth Tibor köszöntötte a megjelenteket, megköszönte Kostenszky Gábornak, a Gyömrői Fekete István Általános Iskola és Szakiskola igazgatóhelyettesének a szívélyes, baráti fogadtatást, amiben az ülés résztvevőit részesítették, azt is, hogy vállalták 2017-ben az országos jelentőségű Kele-nap megrendezését. Megemlékeztek a szeptemberben elhunyt dr. Sánta Gábor irodalomtörténész-tanárról, Fekete István életművének kutatójáról. Megjelentették Tamás László szerkesztésében Gáspár János Fekete István sorsa című munkáját. A kötet a korábbi, hasonló című kiadványnak bővített változata. Gáspár János jelen könyve, mivel eddig nem publikált tényeket, dokumentumokat is tartalmaz, mélyebben rávilágít az író életének részleteire, műveinek életrajzi hátterére - írta ajánlójában Horváth Tibor, az egyesület elnöke.

Az ülésen Vasi Miklósné hozzászólásában megemlítette, hogy 2016. április 23-án a Füredi Kiskönyv Fesztiválon Mátrainé Mester Katalin, képviselve a társaságot, elő-adást tartott Fekete István és az Öreg Sólyom, Láng Rudolf barátsága, levelezése címmel. Részt vettek 2016 novemberében a mosonmagyaróvári Várhídon Trischler Ferenc szobrászművész Fekete István író, óvári közgazdászról alkotott szobrának avatóünnepségén. Annak az írónak szobrát avatták, aki a somogyi Göllén 1900. január 25-én született, ajkai éveiben vált ismert íróvá, szerzett hírnevet írásaival.

A Fekete István sorsa címmel megjelentetett kiadványukban közzétett késői életrajza részletének idézésével emlékezzünk rá! most már kenyerem javát megettem, írnivalóm nagy részét - talán - megírtam. Átéltem bennük újra, ami velem történt, de átéltem mindent, ami írásaimban történt: emberekkel, állatokkal, erdőkkel, mezőkkel, nappalokkal és éjszakákkal.

És ezek az írások: Én vagyok!

Az egyesület régi tervei között szerepelt, hogy az írónak legyen Ajkán egész alakos szobra. Ez megvalósulni látszik, Dienes Attila szobrász fogja elkészíteni.

 

Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!