Olvasó

2017.02.02. 18:30

Megemlékezteka kitelepítésről

Magyarpolány - A kitelepítés vagy inkább kiűzetés borzalmait azért kell megtartani az emlékezetünkben, hogy soha többé ne fordulhasson elő, hogy bármely népcsoportot a származása miatt érjen hátrányos megkülönböztetés - hangsúlyozta Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Olvasó

Grőber József polgármester köszöntője után német nyelvű dallal idézték fel a magyarországi német ajkú lakosság történetének gyászos korszakát. Sok helyen még ma is csak suttogva beszélnek a fájdalomról, a rettegésről és a megaláztatásról, amikor a kollektív bűnösség elvére hivatkozva ártatlan embereket fosztottak meg otthonuktól, javaiktól. Magyarpolányban 69 éve, január 20-án kezdődött el a rémálom.

A településen élő fiatalok is részt vettek a megemlékezésen Fotó: Csepi Anikó

A megemlékezésen a Német Nemzetiségi Dalkör, a Magyarpolány Hangja Vegyes Kar és a Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai szerepeltek. A kitelepítés történeti és politikai hátteréről, okairól és következményeiről Paksi Zoltán önkormányzati képviselő tartott előadást, majd Heilig Ferenc beszélt arról, hogy megyeszerte tartanak megemlékezéseket a kitelepítés áldozatairól.

Az alaprendelet a hazai német lakosság teljes körű eltávolítására törekedett, ami az itteni német kultúra végét jelentette volna. Ám az itthon maradottaknak és a visszatérőknek köszönhetően sikerült megőrizni és újjáéleszteni a sváb hagyományokat és identitást.

Csepi Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!