2015.04.25. 16:36
Medvehagyma a Somlón
Somlón a vár alatti erdő aljnövényzete között tengernyi medvehagyma virágzik.
Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, még a föld alól is kiássák. Itt jól érzi magát a nedves, árnyas fák tövében, s kedveli az enyhén savas talajt. Leveleit tavasszal a virágzás előtt szedik és frissen használják fel. De vigyázni kell gyűjtésekor, mert könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, mivel az emberi fogyasztásra mérgező hatása miatt alkalmatlan.
Fotó: Czeidli József
Napjainkban ismét reneszánszát éli a medvehagyma, számos étel készítésekor fűszernövényként régi, népi eledelek ízhatását adja. A szakemberek szerint pedig gyógyhatása is jelentős, ugyanis hat a gyomorra, a bélrendszerre. Krónikus hasmenés és szorulás ellen is javalják. Enyhíti a szédülést és fejfájást, csökkenti a vérnyomást.Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, s elősegíti a vizelet ürítését.
Czeidli József