Olvasó

2015.04.25. 16:36

Medvehagyma a Somlón

Somlón a vár alatti erdő aljnövényzete között tengernyi medvehagyma virágzik.

Civil Tudósítónktól

Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, még a föld alól is kiássák. Itt jól érzi magát a nedves, árnyas fák tövében, s kedveli az enyhén savas talajt. Leveleit tavasszal a virágzás előtt szedik és frissen használják fel. De vigyázni kell gyűjtésekor, mert könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, mivel az emberi fogyasztásra mérgező hatása miatt alkalmatlan.

Fotó: Czeidli József

Napjainkban  ismét reneszánszát éli a medvehagyma, számos étel készítésekor fűszernövényként régi, népi eledelek ízhatását adja. A szakemberek szerint pedig gyógyhatása is jelentős, ugyanis hat a gyomorra, a bélrendszerre. Krónikus hasmenés és szorulás ellen is javalják. Enyhíti a szédülést és fejfájást, csökkenti a vérnyomást.Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, s elősegíti a vizelet ürítését.

Czeidli József

Címkék#medvehagyma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!