Olvasó

2015.07.06. 19:08

Kirándulás élményekkel

Az ajkai bánkis természetjárók nyugdíjasklubjának tagjai 49 fővel újra Várpalota környékén kirándultak, gyalogtúráztak június 10-én.

Olvasó

Először a várpalotai homokbánya 16 millió éves homokfalát tekintettük meg szakvezetővel. A természetvédelmi terület legfőbb értéke hazai viszonylatban az egyedülálló ősmaradvány-együttes. Igen sok kitűnő megtartású épen maradt kagylóhéj és csigaváz őrződött meg. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa e különleges geológiai kincsünkhöz hozott magával 18 centiméteres csigaházat és egy fésűskagylót, amiknek simogatása ritka élményt jelentett számunkra.

Innen a várpalotai Thury-várhoz vitt a különjáratos busz bennünket. A századokig elhanyagolt várat uniós forrásból újították fel, mára felejthetetlen élményt nyújt minden látogatónak. Másfél órás nézelődés után indulnunk kellett tovább, mert a mai napra rendelt igazi túra még csak most kezdődött.

A tési kovácsműhely udvarán a kirándulócsoport

Feltett szándékunk, hogy a megyénkben épített minden új kilátót felkeresünk. Most Csőszpuszta határából 1,5 kilométeres könnyű sétánk volt az erdészeti úton. Az országos kéktúra közelében értük el a Széchenyi Zsigmond kilátót. A névadó gróf Széchenyi Zsigmond magyar vadász, író, a vadászati kultúra kimagasló alakja. A kilátóból csupa erdőséget látni a közelben, csak észak felé töri meg a képet pár égbenyúló szélerőmű. Míg az építmény árnyékában fogyasztottuk az ebédünket, két társunk is egy-egy vidám hangulatú verssel kedveskedett nekünk. Kicsike pihenést követően visszasétáltunk a buszunkhoz, mellyel Tésre mentünk, hogy a szélmalmokat és a kovácsműhelyt felkeressük. A Helt-féle malomba fel is mehettünk, és megszemléltük a szinte csak fából készült szerkezeteket. A távolabbi Ozi-malom mitha búzatábla közepén állna! A kovácsműhely a szélmolnár udvarában van olyan állapotban, hogy bármikor üzembe helyezhető. Felszerelése egyre növekszik. Öskün már várt ránk a gondnok, hogy a kerek templomot bemutassa. Rendkívüli látvány a sziklaoromra épült, török mecsetre hajazó templomocska!

Nem csak élményekkel, de újabb ismeretekkel gazdagodva térhettünk haza. Ez tartalmas és remek nap volt! - mondták társaink!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!