Olvasó

2017.02.09. 19:55

Jó hangulatú falusi disznótor

Hagyományőrző disznóvágást tartottunk Bakonytamásiban, köszönhetően Forsthoffer Zoltán önkormányzati képviselőnek, aki egy 180 kilogrammos sertést ajánlott fel az eseményre.

Olvasó

A disznó feldolgozásához szükséges fűszereket, illetve a kenyeret a helyi önkormányzat finanszírozta.

A fiatalok és idősebbek, a falu bátor emberei már kora reggel elmentek Forsthofferékhez disznónézésbe. Bátorságként pálinkát fogyasztottak, majd kávéval is doppingolták magukat. Bizony kellett is az erő ahhoz, hogy a megtermett disznót kihúzzák az ólból, mert nem adta magát könnyen. Végül aztán győzött az erős és ügyes böllércsapat.

Sokan ellátogattak a bakonytamási kultúrházba a disznótoros, zenés vacsorára. Jól érezték magukat
Fotó: Muhari Lászlóné

A disznó feldolgozását a falu konyhájában a helyi civil szervezetek végezték el. Még a munkálatok elkezdése előtt Bolla József és felesége mindenkit finom forralt borral kínált. Ez jól is jött, mert fel-melegítette az udvaron dolgozókat, és persze a konyhán tevékenykedőknek sem ártott meg.

A disznóvágás munkálataiban részt vevők reggelire finom disznóvért, majd később a sült májat is fogyasztottak. A feladatokat elosztva nagyon szépen mentek az ilyenkor szokásos munkálatok. Mindenki tudta, mi a felada-ta, és azt lelkiismeretesen el is végezte. Mondhatom, hogy ez példamutató csapatmunka volt.

A falu erős és bátor emberei mentek el a 180 kilós disznóért
Fotó: Muhari Lászlóné

A kondérokban főtt a finom húsleves és a toros káposzta. A sütők alig győzték sütni a kolbászt, a pecsenyét és a hurkát. A szorgos munkálatoknak meg is lett az eredménye. A falu valameny-nyi lakója hivatalos volt 17 órára a kultúrházba egy finom disznótoros, zenés vacsorára, amiért senkinek nem kellett fizetni. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, így a kultúrház teljesen megtelt.

Köszönjük a közreműködőknek, támogatóknak ezt a kellemes estét!

Muhari Lászlóné
Bakonytamási

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!