Olvasó

2017.04.18. 09:14

Húsvét hagyományai

Húsvét környékén nagyapám gyakran beszélt arról, hogy milyen játékokkal szórakoztak egykoron a locsolkodáson kívül.

Olvasó

Volt a tojásgurítás a golyógurítás szabályai szerint, aztán a tojásdobás célba, vagy ki tudja messzebbre hajítani változatban, de a legtöbb ügyességet a tojásütés kívánta meg a legénytől. Ez úgy történt, hogy a kiszemelt leány, akinek a tojását és siker esetén a csókját is elnyerhette a próbálkozó, a kezében tartott egy tojást, amit egy pénzdarabbal el kellett találni, hogy a pénz megálljon a tojásban. Ha ez sikerült, akkor a legényé lett a tojás és a csók is. Ha nem járt sikerrel, akkor a pénz a leányé lett. Na most, ha a lánynak szimpatikus volt a legény, akkor nagy rést hagyott a kezével, hogy könnyű legyen eltalálni a tojást, ha nem, akkor pedig kicsit. Igaz, ilyenkor sokszor véres lett a keze, de maradt a tojás, a pénz és a csók is a leánykánál.

A legények a tojásokat közösen fogyasztották el, sokszor a hagyományos esti locsolóbálon, vagy eljátszották némelyiket a bevezetőben említett játékokon.

Ajkarendeken húsvétot megelőzően emberemlékezet óta élő szokásként fennmaradt a kereplés. Nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton reggel ötkor, délben, délután háromkor a fiatalok kereplőkkel járják végig az utcákat, közben mondogatva a rigmust: Kerepelek, kerepelek, Úrangyalát kerepelek!

A plébánia előtt gyülekeznek, majd háromfelé szétválva járják be az utcákat. A kereplők apáról fiúra szállnak, és nagy becsben őrzik őket, a nevek be vannak vésve, hogy kié volt egykoron.

Töltl József, a művelődési ház vezetője elmondása szerint náluk ilyenkor szokásban volt a virrasztás is, aztán amikor ő lett a vezető, meghirdette a kálváriajárást, amit előtte egyénileg gyakoroltak. Ez abból áll, hogy este nyolckor indulva gyalog átmennek Magyarpolányba a kálváriához, majd a Szent-kúthoz, és a Csurgó-kút, valamint Borsodpuszta érintésével érnek vissza, több mint húsz kilométert megtéve a zarándokok Ajkarendekre. Volt rá példa, hogy százötvenen is nekivágtak ennek a nem mindennapi zarándokútnak, néha hóban, szélben gyalogolva, hogy ezzel is élővé és személyessé tegyék Krisztus szenvedéseit.

Idén is szép számmal vettek részt ezen a próbatételen. Minden elismerést megérdemelnek.

Végezetül megemlítem még a húsvéti tojáslövő versenyt, mint több évtizedes ajkai kezdeményezést, ahol kispuskával és íjjal lehetett lőni a tojásokért. Idén ez utóbbiról a televíziós csatornák is beszámoltak.

 

Mayer Ferenc, Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!