Olvasó

2017.01.30. 14:30

Felelevenítették a hagyományt

Hegymagas - A helyi nyugdíjasklub tagjai hagyományőrző tollfosztóra invitálták a faluban élő családokat január 21-én, szombaton a kultúrházba.

Olvasó

Gyurka Miklósné, a nyugdíjasklub elnöke már több éve szerette volna felidézni, visszahozni a régi idők téli foglalatosságát, de alapanyag hiányában ez eddig nem sikerült. A fosztásra váró tollat ugyanis nem könnyű beszerezni, mivel már faluhelyen is nagyon kevesen tartanak kacsát, libát.

A múltidézésben az idősebb korosztály tagjai szívesen vettek részt Fotó: Kovács Pálné

A múltidézésben az idősebb és a fiatalabb korosztály tagjai is szívesen vettek részt. Egy férfiember is kipróbálta, beült tollat fosztani, ápolni a régi hagyományt, babos kendővel bekötött fejjel.

Az összegyűlteket fehér- és vörösborral, boros teával, teával kínálták meg, ami ilyenkor szokás volt.

Egy nőiesített férfiember is kipróbálta a régi idők tél esti foglalatosságát Fotó: Kovács Pálné

Jókedvűen, vidám hangulatban, sok nevetéssel, ránk szállt tollpihékkel telt a délután.

Gombor Józsefné klubtagunk kedves meglepetést szerzett, a Dankó rádión keresztül egy szép nótával köszöntötte a tollfosztókat.
Amikor befejeztük, a kifosztott tollat egy anginból varrt kispárnába töltöttük.

A legvégén a házigazda nyugdíjasklub csülökpörkölttel, savanyúsággal, puliszkával, sok-sok süteménnyel, aszalt szilvás kompóttal köszönte meg a munkánkat.

Az est végén a frissen megtöltött kispárna is gazdára talált. Jólesik majd rajta a munka után a megérdemelt pihenés Fotó: Kovács Pálné

A vacsora után következett az est színfoltja, a zsákbamacska, ahol az elkészült kispárna is gazdára talált.

Kovács Pálné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!