Olvasó

2017.07.07. 09:37

Falunapi ünnepség Bakonyságon

A megyénk északi csücskében fekvő Bakonyság községben emberöltőkön át a László-napot (június 27.) követő hétvégén tartották a búcsút.

Olvasó

Változnak az idők. Közben ez a nyár eleji ünnep falunap lett. Célját és tartalmát tekintve alig módosult a rendezvény, csak korszerűbb lett. Szentmise vezeti be a néhány évvel ezelőtt felújított templomban, amelynek az oltárképe Szent László nemes cselekedetei közül a szomjazó harcostársak számára kardjával a sziklából vizet fakasztó országvezetőt ábrázolja. A helység lakói az alig több mint két évtizeden keresztül uralkodó lovagkirály egyéb nemes cselekedeteit is sorolni tudják.

A sági falunapokon nemcsak itt lakók, hanem elszármazottak, sőt távolabbról érkező vendégek is részt vesznek. Helyszínül lehetőleg a nagyszerűen kialakított szabadidőközpontot választják, esős időben azonban az ugyancsak barátságos művelődési ház ad otthont sereglésüknek.

A gazdasági-társadalmi változások következtében – mint több falu – Bakonyság is eléggé elnéptelenedett, de az említett objektumokon kívül az utcaképi, sőt a temetői rendtartás ugyancsak vonzóvá alakítja a községet. Kiss Lajos polgármester a képviselőkkel, illetőleg a lokálpatrióta lakossággal együtt folyamatosan tisztán tartják, illetőleg zöldövezetté és virágossá varázsolnak minden kínálkozó négyzetmétert.

Az ünnepség kultúrműsora a takarékosság jegyében zajlik. A körjegyzőségi Lovászpatona óvodásai más-más szerepkörben és jelmezben kétszer is színre léptek. A felkészítő Tóth Istvánné óvónő és segítőként a kislánya, Erika láthatóan arra törekedtek, hogy a kicsik lehetőleg különböző repertoárok alaplépéseit sajátítsák el a zene ritmusának kihangsúlyozásával.

A közönség hálás volt minden jelenetükért csakúgy, mint a másfél évtizede létesült Sárgarózsa Klub műsoráért. Idők során drasztikusan csökkent a létszám, de Csicsai Zoltánné Magda, Kovács Józsefné Erzsébet asszony, valamint Kelemen Tivadar színpadi szereplését közkedvelt, illetőleg kevésbé ismert dalokkal színesítették. Ezt követően Kossuth Gergő énekes műsorszáma következett, aki már több ízben szórakoztatott a községben. Emiatt a szó szoros értelmében is otthonosan mozgott az ünneplők sorai közt, és többen bekapcsolódtak az éneklésbe.

Légvár a kicsiknek, 18 óra után pedig nagyon ízletes és bőséges gulyáslevest fogyaszthatott mindenki a szerecsenyi Papp Árpád szakácsmester szíves prezentálásában. Közben finom pogácsa, üdítők, sörök és borok éltették a derűs hangulatot. Ezután szünet nélkül hosszú órákon át társastánc szórakoztatott, a téti együttes kiváló zeneszolgáltatásával.

Végezetül említést érdemlő körülmény, amely bizonyos mértékben korunk rendkívüliségét illusztrálja. A ságiak többsége épp 70 év után ezen a szép napon fogadhatta körébe azt a Sohonyai Sándort, aki ikertestvérével, Istvánnal együtt voltaképpen Bakonyságon cseperedett fel, s a szülők csak a háború befejeződése után vihették ki őket az Egyesült Államokban kialakított otthonukba.

Márkus Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!