Olvasó

2015.07.06. 15:09

Emléktúrán voltak két kerékkel

Már hagyománnyá vált, hogy az ajkai Bánki Donát Szakképző Iskola tanárai és diákjai megünneplik az intézmény névadójának születési évfordulóját.

Olvasó

Az iskolában szervezett programok mellett 20 évig kerékpáros, néhány éve motoros túrát rendeznek Bakonybánkra, Bánki Donát szülőháza helyén kialakított emlékparkhoz.

Az idén a kétkerekű csoport 13 főből állt, a motorok pedig meglehetősen sokszínűek voltak. 50-től 650 cm3-ig minden megtalálható volt a sorban. A tempót az alacsonyabb teljesítményű járművek figyelembe vételével határoztuk meg. Így a 75 km-es túrát három megyét érintve (Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom) 2 óra alatt teljesítettük.

Bakonybánk a 438 lakójú Bakonyalji település életében ez a nap különleges jelentőséggel bír. Büszkék az 1859. június 6.-án falujukban született Bánkira, aki gépészmérnök, egyetemi professzor, feltaláló volt. Világhírű munkája a benzinmotor fúvókás porlasztója amit Csonka János tanműhely vezetővel alkotott a mi járműveinkben is pompásan működött. A Bánki-Csonka motor a Ganz gyár versenyképes gyártmánya volt. A Bánki vízturbinát a kis hozamú patakokon mind a mai napig előnyösen alkalmazzák, szivattyúk és áramfejlesztők meghajtására. Bánki a 63 éves korában bekövetkezett haláláig visszajárt a településre. Az is neki köszönhető, hogy a község vasútállomást kaphatott.

Az évfordulóra összegyűltek a Bánki nevét viselő iskolák, intézmények, üzemek küldöttei.

Az ünnepség végén két ajkai tanuló koszorút helyezett el Bánki Donát mellszobránál. Fotó: Káldi Géza

Díszvendégek az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész Mérnöki Kar dékánja, professzora és diákjai voltak. Részt vettek megyéjük vezetői, az országgyűlési képviselőjük, és a helybeliek is szép számmal. Az ajkai Bánki Természetbarát Egyesületet két nyugdíjas képviselte. A település polgármestere, Kovács Kálmán rövid köszöntőben üdvözölte a megjelenteket. Majd a diákjaik kis műsor keretében ismertették Bánki Donát életútjának főbb állomásait, tevékenységét. Az Óbudai Egyetem dékánja és dékáni hivatalának vezetője díszpolgári oklevelet vehetett át.

Az ünnepség végén koszorúzás volt Bánki Donát mellszobránál. Két Ajkai tanuló helyezte el a mi koszorúnkat.

Végül az emlékszoba megtekintése, az Önkormányzati fogadás és egy kis pihenés után újra útra keltünk, hazaindultunk.

Megköszönve a helyiek invitálását, 2016-ban ismét szeretnénk részt venni az emléktúrán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!