Olvasó

2017.04.25. 10:17

Emlékezés Csizmadia Sándorra

Egy japán költő szerint az emberi élet gyenge dráma, mert nincs több, csak egy előadása. Nos, ha így van, akkor különösképp méltányolni kell minden mozzanatát. Még az utolsót is.

Olvasó

Már a szomorú eseményt megelőző napokban sem volt szép idő, de reménykedtünk, hogy Csizmadia Sándor szembeszomszédunk április 19-én, délután 4 órakor kezdődő temetéséig még javul az időjárás. Elvégre tavasz van. Volt min morfondírozni! Arra most nem gondoltunk, hogy ez a hónap legtöbbször bolondériás.

Sajnos a meteorológiai viszonyok nemhogy kedveztek volna, inkább tovább romlottak. A hőmérő higanyszála folyamatosan süllyedt. A temetői szertartás napjára megközelítette a nulla fokot. A havas esővel száguldozó szél növelte a bőrfelület 250 000 hidegérzékelő pontjának aktivitását. A kifordult esernyők körül ázott az arc, a váll, a mell vagy a hát.

De nem tágítottunk. Senki sem távozott a gyászoló gyülekezetből! Voltaképpen most csak ezt akarom hangsúlyozni. Az elköltözött nem volt híres ember. Kőművesszakmában képzett és szívesen dolgozó mester volt ő. – Falujában és a régióban sok ház, ha beszélni tudna – hangzott a szép búcsúbeszédben. Halálával a Föld gyémánttengelye nem görbült meg, elbúcsúztatói azonban a kegyetlen körülmények dacára mindvégig, az utolsó szál virágnak e sárga földből frissen tákolt, sáros halmára történt helyezéséig kitartottak.

Legrosszabb érzés természetesen Marikát, a feleségét sújtotta, aki immár negyedik özvegyasszony lett a néhány házas kis utcában. Azt csak remélhetjük, hogy ez az arány nem országos és nem világátlag! Fájdalommal búcsúztak továbbá az elköltözött fiai: Zoltán és Zsolt, aztán a menyek, az unokák, rokonok, barátok, szomszédok és az ismerősök. Az egyházközség nevében Dusicza Ferenc tiszteletes úr úgyszintén, aki ezúttal segítőtárs nélkül, de méltóképpen, sőt példásan végezte a temetési istentiszteletet.

A tőlünk időben és térben messze eső haiti vuan hit egyik tételét akceptálva mi is valljuk, hogy az egyén szelleme addig létezik, amíg valaki emlékezik rá. A jámbor életű, szép beszédű és szorgalmas Csizmadia Sándorra sokan és sokáig emlékezünk.

Márkus Zoltán, Csajág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!