Olvasó

2017.07.05. 12:56

Egy „kulákcsemete” a sajtó vonzásában

A június 29-i számban olvastam Vajai Máté, a „rendszeridegen” kulák megrázó történetét. Úgy érzem, erre reagálnom kell és muszáj!

Olvasó

Mindezeket serdülő gyerekfejjel éltem át, sok-sok szenvedés, rettegés közepette a nagyszüleimmel. Hadiárvának nyilvánítottak, apám hadifogságban halt meg, anyám rögtön utána. A nagyszüleim a faluban legelőször kerültek kuláklistára, és ettől fogva folyamatosan át kellett élni mindazokat a zaklatásokat, meghurcoltatásokat, amelyet a Vajai családnak át kellett élnie, kivéve a börtönt, azt elkerülték. Hogy milyen áron, azt a Visszaemlékezések című mappában leírtam, ugyanis folyamatosan írogattam az utókor számára mementóként, hogy ilyen, ehhez hasonló soha többé ne történhessen meg. Mindezeken túl kikapcsolták az áramot, hogy az osztályidegen kulák ne pazarolja a dolgozó nép vagyonát, ő arra méltatlan. Megjelent írásaimban sokat foglalkoztam az egészségüggyel, mezőgazdasággal, oktatással, általános dolgokkal is.

Kitérnék röviden tudósítói munkámra, hogyan, miként is kezdődött. Mivel „kulákcsemeteként" voltam nyilvántartva, kiváló tanulmányi eredményem révén szóba sem jöhetett a középiskola, a technikum. Maradt a vájáriskola. Ajka-Csingerbe kerültem a 301-es Számú MTH-ba (Munkaerő-tartalékok Hivatala). Ott kezdtem el írogatni, az írásokat helyben, Ajkán le lehetett adni, ugyanis a szerkesztőségnek már akkor is volt kihelyezett irodája. Mindez 1959-ben történt. Ha jól emlékszem, az akkori főszerkesztő Csaba Imre volt. Mivel egyre sűrűbben írtam, hogy a munkámat könnyebbé tegyék, behívattak, és rövid továbbképzést kaptam (Davidikum), valamint fényképes tudósítói igazolvánnyal láttak el. Tovább tanultam Tatabányán a Bányaipari Aknászképző Technikumban. Itt a Komárom Megyei Dolgozók Lapjának lettem külső tudósítója. Az iskola elvégzése után behívtak katonának, itt pedig az Igaz Szó című honvédségi lapnak lettem egység- (ezred-) tudósítója. Itt annyi volt a furcsa, hogy az írást elküldés előtt meg kellett mutatni az ezred politikai helyettesének, valamint az elhárítótisztnek. Leszerelés után a Bakonyi Bauxitbánya Vállalatnál helyezkedtem el. Itt részt vettem a Bauxit című újság szerkesztésében mint a gazdasági rovat vezetője. Közben írogattam a Naplóba is, majd később a Tapolcai Újságba is.

Talabér Károly, Tapolca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!