Olvasó

2017.04.09. 06:40

Belső nagytakarítás – böjti, lelki elmélyülés az ajkai evangélikus templomban

Schvarczkopf Anita Ajka: „Isten ajándékai: távolságtartás helyett a közel lévő természet/teremtés, pocsékolás helyett az értékes ember, és bizonytalanság helyett az Istennel való békesség az üdvösségben! Készítsenek fel bennünket egy igaz Feltámadás Ünnepre!” – hangsúlyozta Kovács Viktor evangélikus lelkész a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából, Belső nagytakarítás címmel szervezett böjti lelki elmélyülésen, az ajkai evangélikus templomban.

Civil Tudósítónktól

Kovács Viktor elmondta, hogy Április 4. és 6. között három estén át, a Lutheránus Világszövetség (az evangélikus egyházak világszervezete) 2017 májusában-Namíbiában megrendezésre kerülő jubileumi nagygyűlésének vezérgondolatához - „Megszabadítva Isten kegyelméből”- kapcsolódva szólt Isten igéje.

Az igehirdetések mellett a zene is segített a lelki elmélyülésben. Mindhárom este Szincsák – Lukáts Fruzsina karnagy vezetésével és Lukáts Andrásné zongora kíséretével az ajkai Forrás Női Kar szolgált a templomban

- A fő témához altémák is kötődtek: a teremtett világ nem eladó, az ember nem eladó, az üdvösség nem eladó. E gondolatmeneteket követve foglalkoztunk minden nap egyel – egyel közelebbről is. A Belső nagytakarítás első napján - a teremtett világ nem eladó címmel - a távolságtartást takarítottuk ki, és ezzel érzékennyé tettük magunkat a világ, a természet, a teremtés gondja és baja iránt, ugyanis felelősségünk van. A második napon - az ember nem eladó címmel - a pocsékolás került kidobásra. Arra fordította a figyelmünket az ige, hogy ne pazaroljuk el saját magunkat, időnket, energiáinkat, pénzünket, mert Krisztus annyira értékesnek tartott minket, hogy önmagát áldozta fel értünk. Az utolsó napon pedig - az üdvösség nem eladó címmel - a bizonytalanság került látókörünk fókuszába. Miért pont a bizonytalanság? Azért, mert a Krisztusba vetett hit által kapható üdvösség a lehető legbiztosabb tény. Nem kell és nem is tudok érte megküzdeni, éppen ezért nem az én érdemem, de nem is bukhatok el, mert ha hittel befogadom Jézust a szívembe, akkor ő biztosan adja az üdvösséget. De nem csak majd, egyszer, valamikor, hanem most! Ezért, ha Krisztusé vagyok, akkor nem üdvösségem lesz, hanem üdvösségem van! Ezt nevezzük üdvbizonyosságnak, hogy tudom, hogy a Krisztus kezében vagyok, és onnan nem lökhet ki senki és semmi! Itt vannak hát, Nagyhét előtt, Isten ajándékai: távolságtartás helyett a közel lévő természet/teremtés, pocsékolás helyett az értékes ember, és bizonytalanság helyett az Istennel való békesség az üdvösségben! Készítsenek fel bennünket egy igaz Feltámadás Ünnepre! – hangsúlyozta a lelkész.

A Lutheránus Világszövetség (az evangélikus egyházak világszervezete) 2017 májusában-Namíbiában megrendezésre kerülő jubileumi nagygyűlésének vezérgondolatához - „Megszabadítva Isten kegyelméből”- kapcsolódva szólt Isten igéje

Az igehirdetések mellett a zene is segített a lelki elmélyülésben. Mindhárom este Szincsák – Lukáts Fruzsina karnagy vezetésével és Lukáts Andrásné zongora kíséretével az ajkai Forrás Női Kar szolgált a templomban. Az utolsó este a gyülekezet tagjai – Vajda Ivett zongorán, Strang Zsanett fuvolán, Schvarczkopf Kinga és Mónika hegedőn, Kiss Krisztián és Kovács Viktor gitáron – is kísérték a női kart.

Az utolsó este a gyülekezet tagjai – Vajda Ivett zongorán, Strang Zsanett fuvolán, Schvarczkopf Kinga és Mónika hegedőn, Kiss Krisztián és Kovács Viktor gitáron – is kísérték a női kart

Záró gondolatként Kovács Viktor még hozzátette, hogy a Reformáció 500. évfordulójának alkalmából a közeljövőben további programokat szerveznek az ajkai gyülekezetben. Május 5-én 18 órakor Flórián Csaba a Kereszt művészete címmel tart előadást, amelyen Jézus szenvedéstörténetének a képzőművészetekben való megjelenését mutatja be. Május 25-én szintén 18 órakor pedig Törvény és igazság címmel Berecz Zsolt ügyvéddel a Tízparancsolat jogi és teológiai oldaláról beszélgetnek. Mindkét előadás a templom alatt lévő gyülekezeti teremben lesz. Felekezeti hovatartozástól függetlenül sok szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt!– mondta a lelkész.

Címkék#civil#Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!