Olvasó

2016.12.05. 10:03

Adventi naptárrá változó bakonyi kisfalu - Új köntösbe bújt régi hagyomány Nagyesztergáron

Hosszú évek óta hagyománya van Nagyesztergáron advent idején a Német Nemzetiségi Kör Egyesület által szervezett Ablaknyitogatónak, de ebben a látványos, egyes német nyelvterületeken hagyományos formában az idei évben mutatkozik be.

Olvasó

December elsejétől huszonnegyedikéig míg a gyermekek adventi naptárának kicsi ablakai kinyílnak, a falu házainak ablakai sorra karácsonyi díszbe öltöznek. Az ablakokon színes számjegy jelöli azt az adventi napot, melyhez tartozik. Mindennap egy új ablakkal közelednek karácsony ünnepéhez.

A megelevenedő adventi naptár egyik ablaka különleges ajándékot rejt: A Német Nemzetiségi Kör tagjai a faluban működő Margaréta Dalkörrel közösen, lámpásokkal vonulva felkeresnek egy, a faluban élő időst, akinek ajándék énekszóval köszönik meg a hosszú évek során nyújtott odaadó segítséget, a közösségért végzett önzetlen munkát. Idén december 3-án, szombaton egy házaspárnak, Czverencz Józ si bácsinak és Erzsi néninek szólt az ajándék énekszó, akik 20 éve tagjai a Nemzetiségi Körnek, s sok-sok évig a Margaréta Dalkörben is énekeltek mindketten. Szépen kidíszített, 3-as számmal jelölt ablakuk előtt magyar és német nyelvű dalokat énekelt a népes társaság. A díszes, számozott ablakok december 31-ig biztosan láthatóak, így érdemes ellátogatni a faluba, s megkeresni az adventi naptár ablakait.

Vajda-Péczi Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!