Olvasó

2017.04.14. 15:00

A tojásban rejlő meglepetések

Pápa - Régen a pirosra festett tyúktojás, majd később a hímes tojás volt a gyerekek kedvenc húsvéti ajándéka, ma már a Kinder meglepetéstojás hozza lázba a gyerekeket. Ezeket a felnőttek is profi szinten gyűjtik, adják-veszik, csereberélik. Ilyen gyűjtő a Pápa tapolcafői városrészében élő Lukács János.

Civil Tudósítónktól

Otthonában kerestem fel, hogy megnézzem a gyűjteményét. Az udvaron lévő kis épület tele van az általa készített speciális szekrényekkel. Az asztalon pedig rengeteg kinderfigura alkatrész . Mikor a szekrényből kihúz egy függőleges kis fiókot, csodálkozva nézem. Kiderül, hogy Lukács János már vagy tíz éve gyűjti ezeket a kis figurákat. Az motíválta erre a hobbira, hogy akkor az építőiparban dolgozott és egy ház bontása során a padláson talált egy táska Kinder tojás figurát, ez nagyon megtetszett neki és azóta gyűjti. Általában a boltban veszi, piacokra, börzékre jár és cserél is.

Lukács János sorra nyitja ki a speciális, keskeny szekrényeket Fotó: Somogyi Zoltán

Sorra húzza ki a szekrényekből a fiókokat és egyre látványosabb figurák tárulnak elém. Ez rengeteg - jegyzem meg. A lányaimnak is vannak, még kiskorukban gyűjtötték, de ennyit egyszerre nem láttam. Erre a célra gyártott kis nejlon tasakba rakta a megszámozott figurákat, csipesszel felakasztotta a fiókokban erre kialakított helyre. Több mint 10 ezer figurát szedett össze. Még kinderfigura katalógusa is van, ez azért fontos, mert így például tudja, egy sorozat törpe hány darabból áll, mert abból is készült többféle. A figurákat rendszerezve helyezi el a szekrényben. A Kinder meglepetésben a figura mellett kis papír is található, az összeszerelést mutatja. Ezeket a papírokat is elteszi, illetve ezeket is gyűjti. Mutatja, elővesz egy bélyegberakót, ami tele van ezekkel a kis papírszeletkékkel.

Az asztalon rengeteg figura alkatrész hever. János azt mondja, ő eligazodik ezen a káosznak tűnő kavalkádon. Ha kap olyan figurát, amiről hiányzik valami, általában itt talál hozzávalót. A környéken nem ő az egyedüli gyűjtő, ugodi a másik, aki ilyen nagyban űzi ezt a hobbit.

Nem győzök gyönyörködni a miniatűr alkotásokban. Nagyon ötletes dolgok találhatók itt, kézzel festett figurák, fém figurák, összerakható rajzfilm figurák, maxi tojásból származó figurák. stb.

Hogy milyen ára van egy figurának? Ezt a már említett, gyűjtői katalógusból tudhatjuk meg. Van ami több euró, de akadnak nagyon drága figurák is, Például 120 vagy háromezer euró, persze van olyan kis papír - mely az összeszerelést mutatja -, amelynek értéke négyezer euró. Persze ezek nem a mai kiadások között találhatók.

Somogyi Zoltán

Címkék#civil#pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!