Olvasó

2015.05.03. 17:03

A tavaszi erdő dísze

Zirc (Tóth Sándor) Teljes pompájukban virágoz-nak a vadcseresznyefák a Bakony erdeiben, a tisztásokon. Sokfelé szinte összefüggő, szemet vidító fehér foltokat alkotnak.

 

Ez a vadcseresznyefa a Szarvaskút melletti ligetes rét ékessége,  méltó arra, hogy bekerüljön a nagy fák országos adatbázisába Fotó: Tóth Sándor

A vadcseresznye, másik nevén madárcseresznye (Prunus avium) a Bakonyban általánosan elterjedt, nagyon gyakori fa. Azt azonban valószínűleg nem sokan tudják, hogy a jelenleg ismert legnagyobb hazai vadcseresznyefát is Veszprém megyéből tartjuk számon. A sajnos már a viharok által megtépázott idős egyed Porva közigazgatási területén, a Hódos-ér-völgy és a Cuha-völgy között húzódó hegyvonulaton él, törzsének körmérete 467 centiméter. A képen látható szabályos koronájú vadcseresznyefa törzsének körmérete 320 centiméter, méltó arra, hogy bekerüljön a nagy fák országos adatbázisába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!