Olvasó

2017.07.21. 17:30

A szülőföld, az iskola összetartó ereje - Ötvennyolcéves osztálytalálkozó Kővágóörsön

KŐVÁGÓÖRS - Az ötvennyolc éve végzett diákok egyik osztálytársuk vendégszeretetét élvezve, fehér asztalnál elevenítették fel diákkori élményeiket.

Civil Tudósítónktól

Kővágóörsön találkoztak az ötvennyolc éve végzett diákok. Azóta már mindnyájan nagyszülők lettek. Az iskola, kollégium, a tornakert is megváltozott, más funkciókat töltenek be, így egyik osztálytárs vendégszeretetét élvezve, fehér asztalnál társalogva, dalolva, Villányi Eszter, a klasszikus orosz zene doktora, egykori tanáraik leánya, valamint Mihály Gyula pánsípművész, zene-tanár gyönyörű zenélése mellett elevenítették fel diákkori élményeiket.

Az ötvennyolc éve végzett diákok és hozzátartozóik Bárány Gyula vendégszeretetét élvezhették

Az elszármazottak örömmel láthatták, hogy fejlődik, szépül Kővágóörs. A nagy forgalmú Kossuth Lajos utcában járda épül. Negyedévenként megjelenik a tele-pülés újsága, a Kővágóörsi Krónika. Van fizetőképes kereslet az öreg házakra, üres telkekre, így a néhol már omladozó, düledező házfalak is egyre újulnak, vagy helyettük újak épülnek. Vannak a falunak nevezetes ünnepnapjai. Ha kis lépésekkel is, fejlődik a falu, a kívülről szemlélődő hamar észreveszi a változásokat.

Jó hazajönni - nyugtázták egyhangúan az emlékezők, velük az egykori falu lámpásainak, a Villányi tanítóék lányai is, akik mindig szeretettel emlékeznek a Kővágóörsön eltöltött gyermekkorukra. - A szülőföldnek, az iskolának összetartó ereje van - állítják. Az egykori kisdiákok legtöbbjét ugyan máshová sodorta a sors, most is itt vagyunk, még mindig találkozunk.

Délelőtt a helytörténeti múzeumot látogatták meg, melyet Kiss Gyuláné mutatott be a kíváncsiskodóknak, ahol a régmúlt idők stílusa, füstös konyha, kemence, kopott képek, a kőkertben malomkerék tárult szemük elé, délután pedig órakiállításon vett részt a társaság, ahol több száz óra ketyegése figyelmeztetett arra, hogy milyen gyorsan múlik az idő.

Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!