Olvasó

2017.07.23. 13:10

A somlói borosgazda

Egy vaskos könyv került a tulajdonomba, a Sümegi ismeretek tára I. A Miklósi-Sikes Csaba összeállította Életrajzok, családtörténetek című igényes kötete számos új ismerettel, adattal örvendeztetett meg.

Civil Tudósítónktól

- Mindig csodálattal nézek a barokk városban jártamkor a főtéren magasodó Ramassetter szoborra. A hálás utókor nem feledkezett meg egykori polgármesteréről, a legendás mecénásáról. Ma is élénken él alakja, neve, s a feleségéé, Kompanik Zsófiáé is közismert. A Somló környékének helytörténetét kutatva örömömre szolgál, hogy a könyvet fellapozva utalást találtam Ramassetter Vince somlói kötődésére. A kelmefestést (a kékfestést) a jövedelmezőbb borkereskedéssel váltotta fel. Még 1848-ban Londonban figyelt fel a Rajna-menti borok árára. Azokat, bár a magyar boroknál gyengébb minőségűek voltak, a hazainál harmincszor magasabb áron kínálták eladásra. A szabadságharc utáni években fokozatosan építette ki Európa számos országára kiterjedő kereskedelmi hálózatát, mely igen jelentős bevételeket jelentett számára - közli ezen gondolatokat a szerző. - A bortermelés- és kereskedelem révén gazdaságát területek megvásárlásával gyarapította. Így jutott el a közeli, bazalt piramishoz, a boráról híres Somlóra. A "felső szőlőként" emlegetett, a Kisfaludy Sándor örököseitől megvásárolt, illetve az "alsó birtokot", ma "Schmallként" ismert szőlőültetvények kerültek tulajdonába. Ő is nagyban hozzájárult borkereskedőként, a világot járva, a hegy tüzes levének jó hírnevéhez.

Az időskorú Ramassetter Vince
Fotó: archív

Jövőre lesz halálának 130. évfordulója: Sümeg, 1806. február 8. - Sümeg, 1878. május 10. Ezen jeles alkalomból a Somló pártolók emléket állíthatnának Ramassetter Vincének.

MILLENNIUM

A Sümeg - Szent - Gróth című lap 1895. december 22 - ei száma arról tudósít, hogy Ramassetter Vince utódai nagy borkereskedő cégként méltóképpen vesznek részt a millenniumi kiállításon. A borcsarnokban külön állványt rendeznek be, melyen 16 kitűnő hazai bort állítanak ki. (Bizonyára a híres somlai is köztük volt.)

Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!