Olvasó

2017.06.30. 20:10

A Rotary-ház kincsei Devecserben

DEVECSER - A kisváros volt régi épülete, a Rotary-ház ad otthont a helytörténeti gyűjteménynek, a Somló kiállításnak és a vörösiszap-katasztrófa emlékének.

Czeidli József

Boldizsár Zsolt, a Somló festője, az intézmény gondnoka fogadja a látogatókat. A tárlatvezetés a felső emeleten lévő mementó relikviák és fényképek megtekintésével kezdődik. A vendégkönyv tanúsága szerint az összes földrészről voltak már itt vendégek, arab, kínai, japán írásjelek is fellelhetőek a vaskos kötetben.

- Nagy öröm számunkra, hogy sokan azok közül is visszajárnak, akik a tragédia idején segítettek nekünk. Itt megkapják azt a kapaszkodót, amit mindennapi életükben felhasználhatnak - mondja lelkesedéssel a megtörtént események jó ismerője.

Boldizsár Zsolt, a Somló festője, a Rotary-ház gondnoka emlékezik a vörösiszap-katasztrófára

A település régi vágya is valóra vált, a földszinti terembe gyűjtötték össze a helytörténeti anyagot, a múltat vallató paraszti világ mezőgazdasági és a letűnt korok háztartási eszközeit, a régi épületeket megörökítő fényképeket, megsárgult írásos dokumentumokat, így a helyi újság néhány megmaradt lapszámát.

Nagy érdeklődés övezi a Somló-kiállítást, amely a közeli vulkáni hegyet, a bazaltpiramist mutatja be, s ismerteti meg a somlai szőlőtermesztést és a kiváló nedűjét, a tüzes somlait, a nászéjszakák borát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!