Olvasó

2017.06.19. 18:29

A pápai diákok csodás kirándulása a Felvidéken

Sok készülődés és izgalom előzte meg a májusi indulásunkat a Felvidékre.

Olvasó

Iskolánk két hetedik osztályának 36 tanulója és négy kísérő tanára vehetett részt a négynapos kiránduláson. A közel hatórás utunk nem volt fárasztó, az elénk táruló csodás hegyek, erdők ámulattal töltöttek el bennünket.Első állomásunk Fülek volt. Itt egy magyar alapiskolába látogattunk el. A bemutatkozásunk után meghatódottan vették át tőlünk ajándékainkat. Ezután a két iskola focistái egy izgalmas meccset játszottak, később körbejártuk az ősi füleki várat. Szállásunkat a betléri Európa Nostra-díjas Andrássy- kastély közvetlen szomszédságában biztosították a szervezők.

A későbbiekben megcsodálhattuk még Krasznahorka - felújítás alatt álló - büszke várát, s ennek közelében a „mesebeli palotát", a „gömöri Ravennát", az Andrássy- mauzóleumot.Kassa várában meglátogattuk II. Rákóczi Ferenc rodostói házának hasonmását. Koszorúzással tiszteleghettünk a hatalmas méretű Szent Erzsébet-dómban a nagyságos fejedelem előtt. Késmárkon a vörös kupolás evangélikus templomban Thököly Imre kuruc fejedelem szarkofágjának megkoszorúzása után meghatottan énekeltük a Himnuszt.Lőcse gyönyörű város. Itt megnéztük a városháza tanácstermét is, ahol annak idején A lőcsei fehér asszony című film sok jelenetét forgatták.Utolsó esténken fergeteges táncházi programban volt részünk.

Élményekkel gazdagodva tértek haza a Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanulói

A Borostyán együt-tes két táncosa gömöri táncokat tanított nekünk. A mi lányaink modern táncot mutattak be.Hazajövetelünk napján Rozsnyó főterén szórólapokat osztogattunk Pápa városáról és az iskolánkról. Ezt követően Martonházán az UNESCO-világörökséghez tartozó aragonitbarlangot tekintettük meg. Mikszáthfalván a híres író szülőházát meglátogatva búcsúztunk a Felvidéktől.Számomra felejthetetlen élmény volt ez a négy nap! Nagyon jól éreztem magam. A táj lélegzetelállító volt, magas hegyeken utaztunk. Nagyon fontosnak tartom, hogy ide eljutottunk. Mindenkinek el fogom mesélni az itt szerzett tapasztalatokat, élményeket. Hálás vagyok, hogy az egyik ősi magyar területen járhattam. Remélem, még lesz alkalmam ide ellátogatni.

Farkasdi Ármin

7. osztályos tanuló
Szent István Római Katolikus Általános Iskola,Pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!