Olvasó

2017.05.17. 08:37

A csalándzsungel értékei

Már harmadik éve járok egy csalánosba. Pontosan tudom, hogy a mezőgazdasági és a kertészeti termelésben közönségesen csak pusztítandó gaznak tekintik a csalánt, az emberi szervezet számára azonban hasznos és nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz.

Olvasó

Ennek ellenére egyelőre azonban mi csak közvetett formában hasznosítjuk. Napokon át áztatjuk a vizes kádban, utána a vizes oldatával tápláljuk és védelmezzük a paprikapalántákat.

A vasúti töltés oldalában bőséges csalánmező áll rendelkezésünkre. Évtizedek, ha nem évszázadok óta magára hagyott terület ez, amelyben szinte minden más növényt elnyomva uralkodik a csalán. Mindig kissé félve térek a mezejébe. A második világháború idején térségünkben hónapokon át tarolt a front, majd elhagyott lőszerek pusztítottak. Vajon nem rejt-e bombát a csalándzsungel?

Már tavalyelőtt, tavaly is tágas volt ez a tér. Az idei évben se hó, se eső, mégis káprázatos eme vadnövény kiterjedése és növekedése. Hazatérő frontkatonákat, hadifoglyokat éltetett a csalánleves. Elmondásuk szerint, aki nem ette meg, az meghalt. Aki megette, megmaradt. Az évről évre tovább táguló csajági csalános ellátna egy hadsereget. Sőt, az ellenükre rendelt katonák is jóllakhatnának itt. Az életmentést nem valamely sóher hadtáp, hanem a korlátlan természet biztosítaná.

Én gyermekkorom nagy szegénységében sem ettem csalánt. Csak csúfondáros játékokat, szégyentelen tréfákat, valamint becstelen fájdalmakat okoztam vele. Különösen az általunk csak vadcsalánnak titulált, szinte már nem is zöld, hanem erős vitalitásukban megkékült, a bikaistálló mögött rejtőzködő, hosszúra nyurgult példányokkal.

A P. Laci barátomék agyagos gádorjában kanalazott levesben nem ennek a tápláló növénynek a zöldje, hanem répalevél úszkált. Nem volt finom, nem szerettem, de azért megettem. Azt pedig már csak mostanság tudom, hogy ez a zöldségféle teljességgel tartalmatlan a csalánhoz képest. Az igénytelen és bőven termő növény káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, karotint, C-vitamint, klorofillt, hangyasavat, galluszsavat, hisztamint, acetilkolint, csersavat tartalmaz. Vérzéscsillapító, vér- és vesetisztító, vízhajtó. A levele és zsenge hajtáscsúcsa értékes.

Rajtunk áll, hogy a legértékesebb gyógynövények egyikét hogyan hasznosítjuk.

Márkus Zoltán, Csajág

Címkék#csalán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!