Olvasó

2017.01.30. 14:35

A Bakony gyakori fája

Zirc - Az olajfafélék családjába tartozó, akár negyven méter magasra is megnövő magas kőris (Fraxinus excelsior) az Északi- és a Keleti-Bakony gyakori fája. Róla kapta nevét a Bakony legmagasabbra emelkedő tömje, a Kőris-hegy.

Olvasó

Nemcsak erdőalkotó fafajta, hanem például korábbi birtokokat határoló földutak mellé telepített, ma már idős példányaival Zirc környékén is sokfelé találkozhatunk (Csesznek: Imremajor, Olaszfalu: Felsőpere, Lókút: Óbánya, Tés stb.). Közöttük nem ritkák az öt métert meghaladó törzskerületű idős egyedek.

Tóth Sándor a Cuha patak partján található famatuzsálem mellett. A viszonylag egészséges fa törzskörmérete 537 centiméter Fotó: Tóth Sándor

A Bakony-vidék jelenleg ismert legméretesebb magas kőrise a ciszterci arborétum egyik dendrológiai értéke. A Cuha-patak partján található, viszonylag egészséges fa törzskörmérete 537 centiméter, ezzel egyúttal az arborétum legvastagabb törzsű fái közé tartozik.

Tóth Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!