Olimpia

2009.12.18. 08:51

Útviszonyok a megyében

Megyei körkép - Kemény fagy köszöntött ránk ma reggel, -9 fokig csökkent a hőmérséklet. Az utak nagy része már nem nedves, a főutak jól járhatók, a mellékutak viszont hóbordásak, síkosak lehetnek.

Kiss Nikolett

Legfrissebb útviszonyok:

A főutak a Dunántúl nagy részén és az Alföld déli felén már csaknem mindenütt szárazak, az Alföld északi felén és az Északi-középhegység területén még inkább nedvesek.

A mellékutak Győr-Moson-Sopron megyében, valamint Sárvár, Pápa, Kisbér, Tapolca, Nagyatád, Kaposvár, Baja, Szeged és Makó környékén szárazak.

Másutt a mellékutakon továbbra is téliesek az útviszonyok.

Vas, Zala és Baranya megyében, valamint Esztergom és Kápolnásnyék térségében helyenként jégbordás, Veszprém, Dunaújváros és Tamási tájékán letaposott havas, vagy hóbordás a mellékúthálózat.

A Dunától keletre Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében, továbbá Jászberény, Kecskemét és Kiskőrös térségében általában letaposott hótól csúszós, hókásás vagy havas a burkolat.

A Bakonyban, a Mecsek délnyugati részén és Orosháza térségében a mellékutakon az átfagyott letaposott hótól jeges, síkos útszakaszokra kell számítani.

*

- Tapolca, 8-12 óráig: Az előző napokhoz képest csupán annyi változás történt, hogy a reggeli iskolábamenet időszakában nem mínusz 4-5 Celsius fok volt a hőmérséklet, hanem mínusz 9. A mellékutcák pénteken is többnyire jegesek, síkosak, a főbb közlekedési utak tiszták, szárazak a városban. Dél körülre a hőmérséklet néhány fokot emelkedett, visszatért a napokban már megszokott 4-5 Celsius közé.

Útállapot az országban a reggeli adatok alapján:

Rendkívül hideg a  reggel, -8 és -12 C fok között mozog a hőmérséklet.

Az ország északi felén éjszaka, ha gyengén is, de havazott. Kezdetben a Kisalföldön, majd jelenleg Pest megyében és az attól keletebbre eső területeken esik, vagy szállingózik a hó. Mennyisége nem jelentős.

A főutak burkolata a Dunántúlon nagyrészt felszáradóban van, Vas megyében és a délnyugati határszélen azonban még sónedves. Deresedést jeleztek a Bakonyból és Sárvár térségéből.

A mellékutakon már rosszabb a helyzet, Vas, Zala, Somogy és Baranya megye jelentős részén hóbordás, letaposott havas, síkos a burkolat. A zalai dombok között sokfelé jégbordás utakon kell autózni.

Most is esik vagy szállingózik a hó Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes területein, intenzívebb havazást csak Nyékládháza környékéről jeleztek.

A főutak a korábbi havazás nyomán, Heves megyében, Salgótarján környékén, Miskolc és Szikszó térségében latyakosak, vagy hókásásak.

A mellékutakon már lényegesen rosszabb a helyzet, az Északi- Középhegységben és az egész Tiszántúlon, letaposott havas, hókásás, Békés megyében jégbordás utak fogadják az autósokat. Akinek nincs télre jól felkészített autója, az lehetőleg ne merészkedjen ilyen kisebb forgalmú utakra.

Az autópályák mindenütt jól járhatók, azok burkolata a nyugati országrészben már nagyrészt száraz, keleten vizes, vagy sónedves.

(forrás: Magyar Közút)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!