Olimpia

2016.08.19. 17:20

Bíró Attilának csak az érem hiányzik

Csalódott, ennek ellenére Bíró Attila szövetségi kapitányban egyedül az okozott hiányérzetet, hogy érem nélkül tér haza a riói olimpiáról a női vízilabda-válogatott.

"Emelt fővel távozhatunk, ugyanakkor vannak javítani való dolgok, amiket meg kell oldanunk, hiszen nem lehet egy másodperccel a vége előtt így kikapni" - mondta a szakember a vegyes zónában az oroszokkal szemben ötméteresekkel elveszített bronzcsatát követően.

A szakvezető úgy vélte, a mérkőzés egyik kulcsa az volt, hogy emberhátrányos védekezésben a "rosszkéz oldalon" az egyik játékosukat, Glizinát, akire külön készültek, nem tudták semlegesíteni. Szerinte ezen ment el a meccs, mivel a másik oldalon a csapatkapitány Prokofjevát kivették a játékból.

"Nem az utolsó egy másodpercen múlott, persze nagyon rossz így gólt kapni" - nyilatkozta Bíró Attila, aki hozzátette, az egyetlen dolog, amit talán másképpen csinált volna az elmúlt időszakban, az a mostani mérkőzés utolsó magyar támadása. "Még jobban elmagyarázhattam volna, mit kellene csinálni, de elvileg ők ezt tudják, nem kezdők már".

A tréner megjegyezte, Czigány Dóra az utolsó támadásban ahelyett, hogy a sarokba passzolt volna, bejátszotta középre a labdát, ami rossznak bizonyult, mert az oroszok így gyorsabban úszhattak fel. Hangsúlyozta, nem akarja egri játékosára fogni a vereséget, mivel "túl fiatal még és keveset játszott hasonló légkörű mérkőzést".

Az idei Európa-bajnokságon győztes csapat vezetője kiemelte, nagy dolog, hogy az együttes az olimpián a legjobb négy közé került, persze kicsit keserűnek érzi szőlőt, mivel nagyon közel voltak az éremszerzéshez.

 

MTI Fotó: Illyés Tibor

"Nagy és fájó tanulság ez nekünk, sajnálom a lányokat, mert sokat tettünk azért, hogy idáig eljussunk, a mérkőzésen belül is, különösképpen a második félidőben komoly erőket mozgósítva, helyenként jó játékkal megfordítottuk az eredményt" - mondta Bíró Attila.

A szövetségi kapitány az ötméteresekre Gangl Edinát küldte be, majd a végén Kasó Orsolyával is próbálkozott, de egyikünknek sem sikerült hárítania orosz büntetőt:

"Bíztam a lövőimben, végül hatot értékesítettek, azt gondolom, két nagyon jó kapusunk van, akiknek ennyi lövésből legalább egyet illett volna megfogni, de sajnos ma ők sem álltak a helyzet magaslatán."

Bíró Attila kiemelte, a folytatásban a hibák kijavításán fognak dolgozni annak érdekében, hogy a jövő évi budapesti világbajnokságon biztosan érmet tudjon szerezni a válogatott és "ne egy hajszálon múljon".

"Ha lett volna bármi, amit nem tettünk volna meg, akkor lenne hiányérzetem, ami persze az érem elmaradása miatt azért mégis van" - mondta Bíró Attila.

Az Olimpiai Uszodában a többségében zokogó magyar játékosok közül Szücs Gabriella nyilatkozott röviden a sajtó képviselőinek, mint azt elmondta, olyan gólokat kaptak, melyek kivédekezését többször is gyakorolták, emellett azzal, hogy az oroszok az utolsó másodpercben egyenlítettek, hozzájuk került a lélektani előny.

Ezzel a vereséggel továbbra is várni kell az első magyar női vízilabdaéremre az olimpiák történetében, nyolc évvel ezelőtt Pekingben, valamint a legutóbbi, londoni játékokon is negyedik helyen zárt a válogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!