Hétfői összefoglaló

2024.07.30. 06:05

Bravúr nélkül maradtak a kardozók és az úszók, a férfi kézilabdázók kiütötték Argentínát

Sajnos az olimpia harmadik napja sem hozott igazán nagy magyar sikereket a francia fővárosban. Sem a női kardozók, sem az úszók nem tudtak bravúrt bemutatni a párizsi olimpia hétfői versenynapján. Azért az ökölvívó Kovács Richárd remek teljesítménye még bizakodásra adhat okot, valamint női és férfi kézilabdázóink is megszerezték első győzelmüket az ötkarikás játékokon.

MW

Kovács Richárd (kékben) és az ausztrál Harry Garside a férfi ökölvívók 63,5 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. július 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Hétfőn három magyar sportoló is indult a női kardozók versenyén a párizsi olimpián. A sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy ketten már a nyolcaddöntőben szembekerültek egymással, ebből Márton Anna jött ki jól, aki legyőzte Pusztai Lizát. A másik ágon Szűcs Luca is nyert, így ő is pástra léphetett a négy közé jutásért, azonban a folytatás már nem sikerült túl fényesre a magyar sportolók számára – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Elmaradt a bravúr

A csapatban kétszeres világbajnok Szűcs Luca úgy végzett a hetedik helyen, hogy két szép győzelem után a negyeddöntőben 15-12-es vereséget szenvedett a hazai közönség biztatását élvező, csapatban olimpiai és kétszeres vb-ezüstérmes Sara Balzertől.

– Nem ijedtem meg, Sara Balzer roppant rutinos vívó, a legkisebb hibát is kihasználja, nem véletlenül vezeti a világranglistát. Fizikailag elfáradtam, örülök annak, hogy negyeddöntős voltam, de azért ezt a vereséget még meg kell emésztenem – mondta el a magyar vívó

Márton Anna – aki három éve Tokióban negyedik volt – ezúttal nyolcadikként zárt, három sikert követően a negyeddöntőben simán, 15-7-re kikapott a négyszeres egyéni világbajnok ukrán Olga Harlantól.

– Taktikailag az elején fölém nőtt, és ilyen szintű versenyző ellen nehéz visszaszerezni a fonalat. Azt hittem, tudom, mit kell csinálnom a legyőzéséhez, erre mint kiderült, ő tudta, hogy miként lehet engem kizökkenteni, és már esélyem sem volt felzárkózni. Sajnálom, hogy így alakult, úgy éreztem, több van ebben a napban. Mindenképpen szeretnék egy érmet szerezni a csapattal. Ha meg tudjuk csinálni, akkor én nagyon boldog leszek ezen az olimpián – nyilatkozta Márton Anna.

A férfiak versenyében a tőröző Dósa Dániel első mérkőzésén, a 32 között hiába vezetett 13-10-re, végül 15-14-re alulmaradt az egyiptomi Abdelrahman Husszein Tolbával szemben, és összesítésben 17. lett.

Nyertek a pólósok és a kézisek

A medencében az első olimpiáján szereplő Jackl Vivien 400 méter vegyesen maradt el a remélt idejétől, és ugyanúgy 14. lett, mint Sárkány Zalán 800 méter gyorson. 

Az ökölvívók 63,5 kilogrammos súlycsoportjában Kovács Richárd kiválóan bokszolva, remek teljesítménnyel, 5-0-s pontozással lépett túl az ausztrál Harry Garside-on, negyeddöntőbe került, és egyetlen siker választja el az éremtől. A 27 éves öklöző a biztos érmet jelentő elődöntőért csütörtökön lép ringbe, minden bizonnyal a házigazdák háromszoros világbajnoka, olimpiai ezüstérmese, Sofiane Oumiha lesz az ellenfele, aki viszont előbb a jordániai Obada Alkasbeh ellen meccsel. 

A lovastusázók mezőnyében a háromnapos viadalt követően Kaizinger Balázs a 41. helyen végzett. 

Ami a csapatsportágainkat illeti, végre győzelmeknek örülhettek a magyar szurkolók. A magyar válogatott 12-7-re legyőzte Kanadát a párizsi olimpia női vízilabdatornájának második fordulójában, ezzel Mihók Attila és Cseh Sándor világbajnoki ezüstérmes együttese megszerezte első sikerét – írta meg az Origo

A magyar lányok legközelebb pénteken Kína ellen szállnak medencébe az olimpián. 

Férfi kézilabdázóink nehezen lendültek játékba az Argentína elleni csoportmeccsen, de szép lassan egyre nagyobb különbséget alakítottak ki a dél-amerikai csapat ellen. A magyar válogatott 35-25-re nyert, ezzel megszerezte első győzelmét az olimpián. A magyar csapat legközelebb szerda reggel Norvégia elleni lép majd pályára, majd a szintén kemény ellenfélnek számító Dánia és Franciaország következik a sorban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!