Nyárád

2015.09.23. 10:46

A hosszú élet titka - 95 éves korára sem kopott meg a humora

Nyárád - Mi a hosszú élet titka? Nem szabad elfelejteni levegőt venni! – vágta rá a Napló kérdésére mosolyogva Prágai Mihály, aki népes családja körében ünnepelte 95. születésnapját.

Polgár Tibor

Az 1920-ban született Miska bácsi  eseményekben gazdag élettörténetéből kiderült, nincs mit csodálkozni az ünnepelt életkorán, ugyanis a második világháború alatt Budán, a frontra való indulása előtt egy jósnő azt jövendölte számára, hogy 121 évig él majd. – Tehát nincs miért aggódnom, még van hátra 26 évem – fűzte hozzá a vidám idős férfi, aki korához képest jó egészségnek örvend, szellemileg igencsak friss, bár elmondása szerint a memóriája az utóbbi időben már eléggé megromlott.

Prágai Mihály a gyermekeivel, a születésnapi tortájával, valamint az Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott emléklappal. Az életvidám Miska bácsi népes családja körében ünnepelte 95. születésnapját (fotó: Polgár Tibor)

Párgai Mihály a tiszántúli Csanádpalotáról származik, éppen 70 éve, 1945 októberében került Nyárádra. Ide nősült, öt gyermeke született. Azóta pedig 12 unokával és 15 dédunokával is megáldotta a sors. – Sokszor még megszámolni is nehéz ezt a sok gyereket. Bevallom, olykor némelyiknek a nevén is gondolkodnom kell – nevetett Miska bácsi.

Több mint négy évtizeden keresztül volt a nyárádi sportkör elnöke. 66 éves koráig futballozott, játékosként és edzőként is erősítette a település sportéletét. A sportot, a mozgást mindig is szívügyének tekintette, fiatalkorától kezdve rendszeresen futott, úszott, ökölvívóként pedig területi bajnoknak vallhatta magát.

Prágai Mihály népes családja körében ünnepelte 95. születésnapját
Fotó: Polgár Tibor

– Biztos vagyok benne, hogy a sportnak nagy szerepe van abban, hogy ilyen kort megéltem. Éppen ezért mindenkit arra biztatok, hogy sportoljon, mozogjon annyit, amennyit csak tud – hangsúlyozza a sokat megélt, 95 esztendős egykori sportvezető. De vajon számára mi a legfurcsább a jelen korban, 2015-ben? – Az, hogy még mindig élek – felelte egy mosollyal a szája szélén Prágai Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!