Noszlop

2015.05.18. 12:11

Drogmegelőzés stabil értékrenddel, odafigyeléssel

A drogprobléma megszüntetését ne a rendőrségtől vagy a hatóságoktól várjuk, a megoldás az volna, ha nem vásárolnánk a szereket - fogalmazta meg a faluházban tartott előadásában Zacher Gábor toxikológus.

Tisler Anna

- A megelőzés leghatékonyabb módja a kommunikáció. Az, ha a szülők beszélgetnek a gyermekükkel, megismerik őt, bíznak benne. A statisztikák szerint ma naponta hét percet beszélgetünk. Ebbe mi fér bele? Az anya megkérdezi, mi történt az iskolában, mi volt az ebéd a menzán, kész-e a házi feladat. És nem tudja, hogy a gyermeke jól érzi-e magát az iskolában, kikkel barátkozik, mit gondol a világról. A megelőzéshez kevés a tiltás. Ha folyton azt hallja, ne drogozz, idővel már oda sem figyel. A szavak helyett példát kell mutatni és kialakítani egy stabil értékrendet, önismeretet. Ha a fiataltól a buliban megkérdezik a társai, kér-e füvet, egyedül kell döntenie, hogy igent vagy nemet mond. Nincs ott a család, aki megfogná a kezét, hogy ne tegye. Ha kialakult egy olyan értékrendje, amibe az ilyen tevékenységek nem férnek bele, nincs mitől tartani.

Zacher Gábor a faluházban tartott előadást (Fotó: Tisler Anna)

A szakember hozzátette, a szerek használata a rendszerváltást követően terjedt el. A 2007-es évig alig néhány fajta volt forgalomban, a használók és a gyógyítók is mindegyiket ismerték. Azóta robbanás következett be, tavaly példáuk 106 új dizájnerdrog került forgalomba. Azt, hogy melyikben mi van, az orvosok sem tudják követni.

- Nemrég bejött egy régi betegem, kétféle hatóanyagot mutatott ki a vizsgálat nála - mondta az előadó. - Pár héttel később ismét találkoztunk, azt mondta, ugyanazt a két fajtát vette be mint előtte. A vizsgálat már két teljesen más hatóanyagot mutatott ki. Ez a gyógyítást is nagyon megnehezíti.

Az országban 14 ezer drogfüggőt tartanak nyilván. Az alkalmi fogyasztók száma 350 ezer. Tavaly 31 olyan haláleset történt, amely összefüggésbe hozható a szerhasználattal. Mondhatjuk erre, hogy a közlekedési baleseteknek több áldozatuk van. Ez igaz is, de minden egyes ember halála pótolhatatlan veszteség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!