Németbánya

2016.09.05. 16:45

Megőrizte a nép ősei kultúráját

Németbánya - A ragyogó idő és a sokszínű forgatag rengeteg vendéget vonzott a Németbányai Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNNÖ) tartalmas szórakozást kínáló rendezvényére a hétvégén.

Civil Tudósítónktól

A zenés ébresztő után a sportpályán gyülekezett a falu apraja-nagyja. Aki nem játszott, az szurkolt, gyermekfocival indult a délelőtt, majd a felnőttek kergették a labdát.

A lovasíjász-bemutató is nagy tetszést aratott. Kora délután benépesült a falu főtere is. Lendületes német népzene szólt, miközben kézművesek kínálták portékáikat: kerámiát, ékszereket szőtteseket. Az apróságok népi fajátékokkal játszhattak, forgott a kosárkörhinta, és fáradhatatlanul poroszkált a pónilovas minifogat a legkisebbekkel.

Ujvári Szilvia, a német nemzetiségi önkormányzat elnökének megnyitóbeszéde után nemzetiségi tánccsoportok adtak fergeteges műsort. A Bakonyjákói Ifjúsági Tánccsoport, a városlődi Pergő Rozmaring Tánccsoport szinte állandó fellépői a település nemzetiségi napjainak.

A sokoldalú tehetség, Narancsik Róza (jobbra) furulyán játszott, testvérei, Mikolt és Jancsi énekeltek a kiállítás megnyitóján

Az Úrkúti Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Rezeda Néptáncegyüttes és a Mihályházi Asszonykórus volt az idei rendezvény meglepetésvendége. Az óriásbábokkal és gólyalábas szereplőkkel érkező Szélkakas Hagyomány-őrző Társulat vásári komédiája megnevettette a nagyérdeműt.

A faluházban megnyílt Narancsik Róza németbányai diáklány és a kislődi Aranykéz Foltvarrók kiállítása.

A kis Róza rendkívül sokoldalú tehetség: énekel, zenél, ám ezúttal festményeit, grafikáit mutatta be élete első tárlatán.

A finom vadpörkölt vacsora után a Wagner zenekar húzta a talpalávalót az éjfélig tartó, jó hangulatú utcabálon.

Szöveg és fotó: Kiss Albertné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!