Nemesvámos

2017.08.21. 14:10

Nemesvámos, ahol élünk - Könyv készült az elmúlt évtizedről

Az ünnepségen a szerző személyes élményeit is beleszőve, sok humorral mutatta be az új könyvet, amely krónika, dokumentum, a jövő számára is fontos letét, amely megmutatja, hogy hogyan éltek a vámosiak 2007 és 2017 között.

Molnár Sándor

Az államalapító Szent István király napján tartott ünnepségen mutatták be a „Nemesvámos, ahol élünk" címmel megjelent könyvet, amelyet Praznovszky Mihály írt és szerkesztett.

Sövényházi Balázs polgármester elmondta, hogy a céljuk az volt, hogy a település egy évtizedét összefoglalva megnézzék, hogy mi történt 2007 és 2017 között. Szólt arról is, hogy Praznovszky Mihály szabadkezet kapott a könyv megírásakor.

– Azt kértem tőle, hogy olyan könyv készüljön, tele fényképekkel, amit szívesen lapozgat az olvasó. Úgy gondolom, hogy az információs csoporttal együtt dolgozva (Bárdos Zoltán, Koltay Ágota, Marosi Istvánné, Mustos István) egy nagyon jó könyvet sikerült kiadnunk, amelyben már benne vannak a mai, augusztus 20-ai díjazottak is – fogalmazott a polgármester.

Az ünnepségen a szerző személyes élményeit is beleszőve, sok humorral mutatta be az új könyvet.

– Ide jutottunk, ezek az eredményeink, ezt hajtottuk végre, erre kell büszkének lenni és ezen az úton kell tovább építeni a falut és a közösségeket – fogalmazott a szerző.

Praznovszky Mihály elmondta még, hogy fontos volt az, hogy nagyon sok ember szerepeljen a benne, ezáltal a személyessége legyen meg a könyvnek. Másrészt sok-sok név is helyet kapott, a falusiak, az egyesületek nevei a fellépéseknél, a produkcióknál, hogy a miénk legyen.

Lényeges szempont volt a könyv összeállításakor, hogy ha majd kézbe veszik azok a vendégek, akik a településre érkeznek, akkor lássák, hogy mennyi minden van itt a Bakony kapujában, a Balaton fölött magasodó kis településen, római értékekkel, csodálatos tájakkal, ahová érdemes visszajönni.

A kiadvány olvasmányos lett és nem tudományos, ezért 11 magyar klasszikustól szerepel benne idézet. A falu tehetségei és értékei is bekerültek, ugyanúgy, mint a település természeti kincsei, vállalkozásai, intézményei. A község hit- és sportélete, valamint gasztronómiája is szerepel egy-egy fejezetben.

Fotó: a szerző

– Bizonyára a következő tíz évben sok minden változni fog, mert a világnak ez a rendje, de az, hogy kik voltunk mi 2017-ben, akik összegyűltünk augusztus 20-án, hogy megemlékezzünk Szent Istvánról, vagy örüljünk a szép zenének, vagy hogy hallgassunk okos és bölcs gondolatokat, hogy a hitben megerősödjünk, megérintsük az új kenyeret, ez a könyv erről tanúskodik, meg az őseinkről, és önökről, meg a gyermekeikről, a jövendő nemzedékről – ajánlotta a könyvet a jelenlévők figyelmébe Praznovszky Mihály.

Az ünnepség résztvevői kaptak egy-egy darabot ajándékba a kötetből, amelynek borítója már a község új arculatát mutatja. Az ajándékozás karácsonykor folytatódik majd, amikor minden nemesvámosi családnak eljuttat az önkormányzat egy példányt a település elmúlt 10 évét összefoglaló könyvből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!