Nemesvámos

2017.02.08. 19:25

Gépbeszerzés és utak rendbetétele a céljuk

Nemesvámos - Murvás utakat építenek vagy újítanak fel mintegy nyolc kilométer hosszan. A gazdákat szeretnék ezzel segíteni, és a jelentősebb útvonalakat választották ki, amelyekhez nem kell építési engedély.

Molnár Sándor

130 millió forint bruttó értékben pályázott a település önkormányzata mezőgazdasági utak helyreállítására, melyből 97 millió forint nyerhető el, a fennmaradó rész az ön-erő. A pályázat nyolc útszakasz fejlesztését célozza meg.

- Jelenleg is ezeket az utakat használjuk, de nagyon rossz minőségűek, ezért elvégezzük azokat a helyreállítási munkálatokat, amelyekkel közlekedhetővé válnak majd. Ha lesznek jó minőségű mezőgazdasági útjaink, akkor azokat a saját gépeinkkel karban is tudjuk tartani - vélekedik Sövényházi Balázs polgármester. Fontosak ezek az utak, mert egyre többen települnek ki Vámos körüli tanyára. A Waldorf-iskola, illetve a fenntarthatóság szemléletmódja miatt is sokan vásárolnak területet a falu peremén.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere
Fotó: Molnár Sándor

- A költséghatékonyság elvét tartottuk szem előtt azzal, hogy nem kívánunk szilárd burkolatú közterületi utakat építeni, hanem a takarékosság elvét alkalmazva, ugyanazon forrásból több útszakaszt tervezünk helyreállítani, melyeket a támogatás részét képe-ző gépekkel karban tudunk tartani - mondta el Horváth Bence. A pályázat második fele az utak karbantartásához szükséges erőgépek beszerzését teszi lehetővé. A település nagyobb önerőt vállalva egy bruttó 17 millió forintba kerülő traktor mellett döntött. Megvizsgálták a garanciafeltételeket, a szervizelési lehetőséget, a kezelhetőséget, és mivel hosszú távon gondolkodnak, egy drágább erőgép mellett döntöttek. A traktorhoz lesz hótoló lap, seprőhenger és egy földgyalu is. A seprőhenger esetében olyat választanak, amely a téli időszakban alkalmas lesz a hóeltakarításra is. Az eszközök sokoldalú felhasználása fontos szempont volt a vidékfejlesztési pályázatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!