Nemesgulács

2017.05.22. 16:43

Horváth Gábor, Sándor Tamás és Sugár Zsolt kiállítása Nemesgulácson

Három helyi fiatal, Horváth Gábor, Sándor Tamás és Sugár Zsolt alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton a művelődési házban. Gábor grafikáit, Tamás fotóit, Zsolt pedig olajfestményeit mutatja be a nagyközönségnek a szombat délutánig nyitva tartó tárlaton.

Tóth B. Zsuzsa

Zsolt sötét tónusú, kissé depresszív és szürrealista olajképei szinte mindegyikén megörökíti a gyerekeket, viszont nem szívesen fest csendéletet, inkább a portrékat kedveli. Képes megörökíteni az ördögöt a képbe szarvas agancsot illesztve, hogy úgy ábrázolhassa a jót és a rosszat, ahogy másnál még nem látta. Ezért öt darabból készítette a Jézust a kereszten ábrázoló képet is. A technikák ötvözésével kísérletezve fest, megörökíti a világvégét, de az alkotások keretezése szintén figyelemre méltó. Zsolt még kerítés elemet is használ ilyen célra. Korábban Herenden dolgozott porcelánfestőként, az jó alapot adott számára. Most saját stílusa kialakításán fáradozik, több, mint tíz éve fest.

A három alkotó közül ketten: Sugár Zsolt és Horváth Gábor a kiállítás képei előtt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Tamás mostanában végzett el egy fotós tanfolyamot, a környéket megörökítő képein ez érezhető. Többek közt akkor és most témákat dolgozott fel, a falu épületeiről fél évszázadnyival ezelőtt készült fekete-fehér felvételek mellé illesztette ugyanabból a szemszögből, frissen készült fotóit. A helyiek szívesen elidőztek a kiállítás képei előtt, hogy összehasonlítsák a falu egykori és mai arcát. Hiszen már csak a régi képeken látható a bazaltbányából levezető csillesor vége, más épületek a nagyra nőtt fák miatt nem látszanak. Tamás szívesen járja a természetet is témát keresve, hogy megossza a látottakat mindenkivel. A meséket felnőttként is szerető Gábor grafikáiról manó szerű arcok köszönnek vissza, néhol nagy szemekkel, groteszk arcvonásokkal, de portréi mindegyike színes fantáziája szüleménye. Természetbarát, kertépítéssel foglalkozik. A növények szeretetéről árulkodik képei egy része, másokat álmai inspirálták. Ceruzát, színes ceruzát, tűfilcet használ, a pasztell színek lágyítják képein a sötét kontúrokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!